Eu projekt

EU kviz- Čime se bavi Ivan Jakovčić?

 Putem našeg kviza u sklopu projekta Glas Europskog parlamenta, slušatelji mogu saznati sve što ih zanima o našim zastupnicima. Stoga smo i ovoga tjedna razgovarali sa Ivanom Jakovčićem, čiji je rad zanimao naše građane.

Ivan Jakovčić u politici je od ranih devedesetih, a bivši je predsjednik IDS-a, saborski zastupnik, a svojedobno je obnašao i dužnost istarskog župana. Od 2014. zastupnik je u Europskom parlamentu, a evo što nam je ispričao o svom mandatu- Naravno da ima puno toga za istaknuti jer sam prvi na ljestvici zastupnika po raznim aktivnostima, i moj je rad primjećen, a izdvojio bih pobjedu kada je u pitanju zaštita imena vina teran, što smo uspjeli protiv naših susjeda Slovenaca. Također bih istaknuo da je na moju inicijativu parlament raspravljao o čak devet točaka dnevnog reda, a to su rad haaškog suda, stanje brodogradilišta, čekanje na granicama, potresi u Italiji i preventiva, a evo prekjučer sam dao inicijativu da se Vijeće i Komisija izjasne o slobodama medija u zemljama središnje i jugoistočne Europe.

Nitko od hrvatskih zastupnika nije dao takve inicijative, kazao je Jakovčić, tako da je pred kraj političke karijere zadovoljan učinjenim.

A kako se Hrvatska dosad pozicionirala u europskom društvu?

-Moram reći da smo zamijećeni. Kako tko, ali mislim da, recimo, Ruža Tomašić ima ozbiljnog utjecaja u svojoj stranci. Ona je sigurno kolegica s čijim se stavovima rijetko slažem, ali se i slažem kada je, primjerice, bio problem izlova plave ribe u Jadranu pa smo surađivali i pomagali si.

I za kraj, Jakovčića smo pitali može li Slavonija postati nova Istra i učiti iz njihovog primjera?- Slavonija ima daleko jače resurse, posebno u poljoprivredi. Istra ima turizam, ali od njega se živi nekoliko mjeseci i turizam nije najbolji dio ekonomije. Industrija i poljoprivreda mogu biti bolji dio ekonomije. Možda je malo lakše raditi i zaraditi, ali ja kao poznati seljak- dobit ću ove godine 800 maslina, ove ruke rade na zemlji, mislim da je Slavonija na neki način sama propustila prilliku još devedesetih. Ni HDZ ni SDP neće previše mariti i dati novac da radite što hoćete. I Istra je bila jako zakinuta devedesetih, no mi smo se sami izborili za pozicije koje danas imamo. Ja sam kao župan realizirao preko 200 europskih projekata, investirali smo stotine milijuna kuna. Prema tome, može se, zaključio je Jakovčić.

 

Emisija je emitirana 5. ožujka u 15:05.

 

05.03.2019 13:11:00

Facebook Twitter Instagram