Eu projekt

EU kviz- Čime se bavi Jozo Radoš?

 U današnjem kvizu, po želji slušatelja, ugostili smo hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, Jozu Radoša.

Ekipa Radio Slavonije redovito izvještava sa plenarnih sjednica Europskog parlamenta, a tako je bilo i ovoga puta kada smo se susreli sa hrvatskim zastupnicima kako bismo našim slušateljima prenijeli njihov rad i iskustva.

Iza Joze Radoša dug je staž u hrvatskoj i europskoj politici.

Nakon završenog fakulteta elektrotehnike, zaposlio se prvo kao nastavnik, a 10 godina kasnije završio je i studij filozofije i povijesti. Već 1992. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, a 2000. postaje ministar obrane u Vladi Republike Hrvatske. Od 2014. zastupnik je u Europskom parlamentu, gdje se primarno fokusira na energetiku, telekomunikacije, društvenu mobilnost i stabilnost, olakšavanje poslovanja malim i srednjim poduzećima, jednostavnije priznavanje svjedožbi i diploma, ali i još mnogo toga.

U parlamentu je pokrenuo i prijedlog za slobodu medija koji su glavni preduvjet za demokratske izbore-Mislim da bi zemlje članice trebale imati neki mehanizam praćenja političkih procesa, posebno u državam članicama. Zasada to ne postoji. Postoji praćenje  stanja demokracije, znači ljudskih prava poput slobode medija, prava manjina, pravosuđa i sličnog u zemljama pristupnicama, ali ne i onima koje već jesu članice Europske unije.

Radoš smatra da je to besmisleno i da bi trebalo postojati mehanizam praćenja, pa onda na neki način i rješavanje problema i demokratskih propusta koji se događaju- Ne možete imati snažana napad na slobodu medija i neovisnost pravosuđa u zemlji članici na koji nitko ne reagira, a istovremeno se to događa u zemlji koja pristupa uniji i za nju vrijede sankcije.

Obzirom da je aktivan i na području energetske politike i obnove, provjerili smo kakav je njegov dojam o hrvatskom povlačenju sredstava za tu namjenu- Nismo se baš proslavili. Što se tiče energetske obnove zgrada, događalo se kao i većina stvari u toj energetskoj politici, a radi se o stotinama milijuna kuna. Ni ta politika nije bila sustavna, još nismo otvorili pitanje energetske obnove privatnih zgrada i kuća. 

To je veliko područje i fokus njegova rada u idućih nekoliko mjeseci biti će baš ukazivanje na podbačaj u obnovi privatnih objekata- Ideja je da se to spoji s energetskom obnovom, da se paralelno radi na instalaciji obnovljivih izvora energije poput sunčeve energije, što također nismo dovoljno iskoristili.

Kako bi nastavio raditi na energetskoj politici, Radoš je ovom prilikom najavio svoju kandidaturu za još jedan mandat. Naime, na listi je Amsterdamske koalicije- Zasad osvajamo dva mandata, a naravno, logika svakog posla, pa tako i ovoga, je boriti se za više.

 

Emisija je emitirana 19. veljače u 15:05.

 

19.02.2019 10:20:00

Facebook Twitter Instagram