Eu projekt

Eu kviz- Čime se bavi Ruža Tomašić?

 Putem kviza, slušatelji i građani imaju priliku postavljati pitanja hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu o njihovom radu, stavovima, ali i svim europskim politikama koje se tamo provode. Svoja pitanja možete slati putem emaila, društvenih mreža, ali i telefona.

Ovoga tjedna tako je na redu Ruža Tomašić s kojom smo se susreli na posljednjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a naše slušatelje zanimao je njen stav o zabrani mise na Bleiburgu. Naime, Tomašić je osudila zabranu i kazala kako smatra da je to nje došlo zbog utjecaja jakog lijevog lobija u Austriji. Ubrzo joj je odgovorio čelnik HSSa, Krešo Beljak, nazvavši je 'ustaškom emigranticom', na što je Tomašić kazala kako ga uopće ne bi komentirala i kako mu mediji ne trebaju davati toliko prostora.

Smeta li joj što u javnosti obično privlači pozornost ideološkim raspravama, iako iza sebe ima konkretan rad? Naime, i prema godišnjoj evaluaciji, Ruža Tomašić je najaktivnija hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu- Ja sam rekla, ako želim da me mediji prenose, trebam govoriti o četnicima i Miloradu Pupovcu, a ako govorim o gospodarstvu, onda me ignoriraju.

Unatoč različitim ideološkim pozicijama, Tomašić uživa podršku svojih kolega, kao što je na jednoj od prošlih sjednica pojasnio Ivan Jakovčić. Unatoč svim godinama koje je provela u politici i najavljenoj mirovini, za naše je slušatelje objavila kako ipak neće u mirovinu jer trijalog na kojemu radi kako bi pomogla hrvatskim ribarima, ipak još nije gotov- Pokušat ću dobiti glasove birača da barem ovo završim kako ne bi palo u ruke Talijanima. Na taj trijalog sam najponosnija jer da je prošao Komisijin prijedlog, to bi uništilo 10 tisuća radnih mjesta. Zato sam radila protiv Komisije, Komisija je radila meni iza leđa s Talijanima jer su proširili priču kako radim samo za hrvatske ribare. Kad sam to saznala, skupila sam naše, slovenske i hrvatske ribare koji su potpisali moje izvješće. Zato sam se posvetila lobiranju i uvjeravala kolege zastupnike iz drugih zemalja da me podrže. Oni bi me pitali zašto jer nemaju veze sa Jadranskim morem, a ja sam im objašnjavala kako je to tek blueprint što će se dogoditi Španjolskoj ili Portugalu ako prođe...Na kraju smo glasovali u parlamentu i imali 56 glasova više. Komisija je ostala u čudu. 

Tomašić je dodala da je zadovoljna suradnjom sa ostalim hrvatskim zastupnicima, a kakva je suradnja sa hrvatskom Vladom, obzirom da bi zastupnici u europskom parlamentu trebali biti produžena ruka Hrvatske- Suradnja je dobra. Rijetko se viđamo jer smo svi u trku, ali ako je nešto u našem nacionalnom interesu, zastupnik pošalje poruku ostalima, pa svi to podržimo i pomognemo. 

I za kraj, naše je slušatelje zanimalo što danas misli o Europskoj uniji obzirom da je na samom početku svog mandata važila za velikog euroskeptika. U konačnici, budućnost Europe tema je svake sjednice jer europski čelnici dolaze debatirati sa zastupnicima- Gledajte, ako radite sve transparentno, onda nema problema. Ovdje se ne radi transparentno. Francuska i Njemačka su neki dan potpisale nekakav savez i naravno da se male države boje jer mislimo da smo ravnopravni, trebali bismo sudjelovati, a to nije uvijek tako. Bojimo se da će ovo biti United states of Europe, a u tom slučaju znamo kako ćemo završiti, kao jedna mala regija.

 

Emisija je emitirana 19. ožujka u 15:05.

 

19.03.2019 10:27:06

Facebook Twitter Instagram