Vijesti

EU kviz- Dijalog znanja

 U današnjem EU kvizu razgovarali smo o borbi protiv klimatskih promjena, koje je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg. Posljednju plenarnu sjednicu obilježio je Gretin posjet Europskom parlamentu u kojem je održala emotivan govor pozvavši sve na brzu akciju- Imam 16 godina, dolazim iz Švedske i želim da paničarite. Želim da se ponašate kao da vam kuća gori. Već sam to prije rekla, i dosta mi je političara objasnilo zašto je to loša ideja. Veliki broj političara mi je rekao da panika nikad ne vodi nečemu dobrome, i ja se slažem da je loša ideja paničariti, osim ako ne morate. Ali kada vam kuća gori, to zahtijeva barem malo panike.

Naime, Greta je podsjetila na važnost smanjenja emisije ugljikovog dioksida i zaštitu prirode od klimatskih promjena i neodogovornog ponašanja- čak 200 životinjskih vrsta izumre svaki dan, prema procjenama. Zbog toga je pokrenula globalni val mladih koji prosvjeduju protiv klimatskih promjena i pozivaju vladajuće na odgovornost, a njima su se pridružili i mladi diljem Hrvatske.

I to je jako pozitivna stvar, kazao je Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu i član zelenih- Malo jesmo kasnili za ostatkom EU, ali to je valjda dok plimni val dođe do nas. Treba podržati mlade u takvim aktivnostima da javno progovaraju o problemima u hrvatskom društvu, ali i problemima unutar Europske unije. U parlament dolazi Greta Thunberg da uvjeri skeptike, koji tvrde vjerojatno kao Trump, da klimatske promjene ne postoje. One već utječu na život, ne samo na Sjevernom polu ili nekim drugim krajevima gdje je to puno izraženije. Znači, utječu i u Hrvatskoj. Tako da se mladi svakako trebaju što više uključiti u život Europske unije, ne samo kroz Erasmus i razmjene, nego i da pritišću na lokalnoj i nacionalnoj temi političare da se bave više europskim temama, a ne temama iz prošlosti jer se radi o životu i budućnosti upravo tih mladih ljudi.

 

Emisija je emitirana 23. travnja u 15:05.

 

Facebook Twitter Instagram