Eu projekt

EU kviz- Europe direct u Gimnaziji Matija Mesić

 Ovoga puta u ulozi ispitanika nisu bili slušatelji, već naši sugrađani. Naime, u slavonskogbrodskoj gimnaziji Matija Mesić zaposlenici i volonteri Europskog doma održali su zanimljivo predavanje kako bi mlade osvijestili i potaknuli na društveni angažman, osobito glasanje na nadolazećim izborima.

Što sve gimnazijalci uče u školskim klupama, ispričala je Elvira Mišćanćuk, profesorica sociologije, etike, politike i gospodarstva- Pokušavamo naše učenike motivirati, angažirati i upoznati sa svime što Europska unija donosi i želimo od njih učiniti angažirane građane, da postanu ravnopravni građani EU. Imamo propisani plan i program, a osobno pokušavam na sve načine utjecati na njih da se izražavaju i aktivno se angažiraju ako žele društvene promjene.

Učenici su ponekad i previše pasivni, a upravo je zato velika uloga na nastavnicima i profesorima da im pokažu da se promjene mogu dogoditi, kazala je Mišćanćuk- Njih često zanima kakva je njihova osobna korist i veliki broj njih želi otići iz Hrvatske.

A na pitanja koja zanimaju gimnazijalce odgovarala je Iva Sedlić iz Europskog doma u sklopu projekta Clicking with voters, a ovom prilikom i naše slušaatelje pozvala je na izlazak za izbore.

 

Mladi mogu mnogo profitirati od hrvatskog članstva u Europskoj uniji, no često ni sami toga nisu svjesni- Svakako! Od Erasmus+ programa, do Europskih snaga solidarnosti, mogućnosti za studiranje, volontiranje, zapošljavanje...ukinut je roaming, osigurana nam je zaštita potrošača na internetu i to su samo neke od stvari koje su nam se dogodile u posljednjih pet godina, kazala je Sedlić.

Zna to i Lorena Vuleta, Brođanka koja trenutno studira na Ekonomskom fakultetu koja je odvojila slobodno vrijeme da s budućim studentima prodiskutira na ovu temu i pokaže im koje ih sve mogućnosti čekaju- Došla sam ovdje kako bih informirala učenike o EU i izborima.

Kako sama kaže, izaći će na izbore jer je važno da mladi znaju koje prednosti imaju članstvom u EU i zato moraju izabrati zastupnike koji će se boriti za njihova prava. I sama planira na studentsku razmjenu, a u međuvremenu, gimnazijalcima je održala kviz znanja o Europskoj uniji.

 

Emisija je emitirana 16. travnja u 15:05.

 

16.04.2019 10:12:04

Facebook Twitter Instagram