Eu projekt

EU kviz- Europski primjeri u lokalnoj praksi

Dragi naši slušatelji i čitatelji, dobrodošli u posebnu rubriku na našim web stranicama, rezerviranu za europski projekt koji provodimo pod nazivom 'Glas Europskog parlamenta'.

U sklopu tog projekta emitiramo i petominutni kviz putem kojeg naši slušatelji mogu pitati, ali i odgovarati na pitanja, obzirom da je cilj približiti im rad Europskog parlamenta i institucija.

Ovoga puta u emisiji smo ugostili Željka Pudića, predsjednika Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije kao jedan od pozitivnih primjera dobre europske prakse u lokalnoj sredini obzirom da svake godine sve više rastu zahvaljujući brojnim projektima koje provode.

-Društvo je osnovano 2002.,  na inicijativu Saveza društva multiple skleroze smo osnovali podružnice po svim županijama, kazao je Pudić. 

Trenutno okupljaju građane oboljele od multiple skleroze i imaju 92 člana, a broj oboljelih je nažalost u porastu- Udruga je aktivna od samih početaka mogućnosti rada na projektima, već smo 2005. imali nekoliko osobnih asistenata putem projekta. Danas zapošljavaju četrdesetak ljudi.

Kako je vrijeme odmicalo, a projekti postajali sve dostupniji, tako je rasla i udruga- I financijski i organizacijski, tako da trenutno baš provodimo dva projekta. Jedan je financiran iz Europskog socijalnog fonda, radi se o širenju usluga asistencije, a drugi je preko našeg Ministarstva za demografiju. Putem njih, jedna trećina naših članova koristi usluge asistencije, odnosno pomoći u kućanstvu. No, nisu to svi projekti, trenutno ih imamo osam, u suradnji sa Radiom 92.

Radio 92 niknuo je upravo iz Društva multiple skleroze, a radi se o neprofitnom radiu koji se bavi temama problema i uspjeha invalida i ostalih građana u nepovoljnom položaju, no o njemu će više riječi biti u našim idućim emisijama.

U svakom slušaju, Društvo je sjajan primjer korištenja fondova i sredstvava, a Željka Pudića pitali smo kakvo je trenutno stanje sa pravima građana s invaliditetom, te koliko se europske smjernice poštuju i provode u našem društvu? Europska unija inače aktivno promiče uključivanje i potpuno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu, jer se radi o ljudskom pravu. Taj je pristup uređen konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom, koji je potpisala i Europska unija. Stoga je donešena Europska strategija za osobe s invaliditetom 2010. do 2020, u skladu sa akcijskim planom. Europska unija tako je dtektirala 8 prioriteta- pristupačnost- cilj je učiniti robu i usluge pristupačnima svima, te poticati tržište pomagala.

Sudjelovanje- naime, potrebno je osigurati da građani s invaliditetom uživaju sve koristi i dobrobiti članstva u Europskoj uniji, kao i svi ostali

Jednakost- to znači suzbijanje diskriminacije na temelju invaliditeta i promicanje jednakih mogućnosti

Zapošljavanje- gorući je problem teška zapošljivost osoba s invaliditetom koji zapravo čine šestinu ukupnog stanovništva Europske unije

Obrazovanje i osposobljavanje- kako bi se građani lakše zaposliti

Socijalna zaštita- je promicanje pristojnih životnih uvjeta, a ne treba zaboraviti na zdravstvenu zaštitu te vanjsko djelovanje, odnosno promicanje prava osoba s invaliditetom u kontekstu proširenja Europske unije. 

Prema Pudiću. dosta se projekata implementira i udruge su sve educiranje po ovom pitanju. Velike su nam mogućnosti otvorene i dosta se naših udruga javlja, a i mi trenutno čekamo rezultate nekih projekata koje smo predali. Kroz rad udruga, nastojimo se ekipirati kako bi nam svima bilo lakše, pa pružamo usluge građanima s invaliditetom i potičemo zapošljavanje i samozapošljavanje. 

 

Emisija je emitirana 13. studenog 2018. u 15:05.

 

13.11.2018 09:14:07

Facebook Twitter Instagram