Eu projekt

EU kviz- Izbori su demokratsko pravo, ali i obaveza

Europski izbori sve su bliži, stoga smo u današnjem kvizu odlučili pronaći odgovore na pitanja koja muče slušatelje, a to je zašto bi uopće trebali izaći na izbore?

Odgovore smo potražili kod Branka Baričevića, voditelja predstavništva Europske komisije- Itekako je važno izaći na svake izbore jer želimo da se čuje glas svakog građanina, i to je naše demokratsko pravo, ali i demokratska obaveza, kazao je.

Izlaznost na europske izbore kontinuirano raste, no i dalje, ukupno gledajući, nije sasvim zadovoljavajuća. Zato se ove godine očekuje veći odaziv, kaže Baričević, jer na taj način izborima i predstavnicima dajemo legitimitet, a na neki način pokazujemo zrelost i želju građana da aktivno sudjeluju u političkim i demokratskim procesima.

-Eurobarometar pokazuje da gotovo 60, 70% građana smatra da je Hrvatska profitirala članstvom, pa ako želimo podržati taj proces, važno je da izađemo na izbore i iskoristimo svoje građansko pravo, umjesto da opet sjedimo u kafićima i kasnije su nam svi drugi krivi za naše nezadovoljstvo, zaključio je Baričević.

 

Emisija je emitirana 12. veljače u 15:05.

 

12.02.2019 09:11:39

Facebook Twitter Instagram