Eu projekt

EU kviz- Kako će izmjene EU proračuna utjecati na Hrvatsku?

 U posljednje vrijeme, Europski je parlament izglasao određene promjene u proračunu, a najavljeno je kako će se u budućnost izmijeniti i neki od fondova. Između ostaloga, smanjena su sredstva za poljoprivredu, a na udaru je i kohezijska politika. Cilj kohezije je da slabije razvijene zemlje dostignu one bolje razvijene članice te da svi građani EU imaju jednake mogućnosti, ovisno o konntekstu.

No, neki parlamentarci uputili su i kritike, poput Ivane Maletić, članice Odbora za proračun.

Kako kaže, Europska komisija je izmjene opravdavala Brexitom zbog kojeg će se smanjiti proračun, stoga određene izdatke treba 'srezati'. No Maletić smatra da proračun nije manji, nego veći, a 'režu' se politike o kojima se najviše govori i koje su najviše na korist slabije razvijenima. Primjer je Europski socijalni fond, cjeloživotno obrazovanje, poljoprivreda i ruralni razvoj...Maletić ističe kako je važno da građani znaju da se ne moraju brinuti jer kohezija i solidarnost ostaju temelj Europske unije.

A hoće li građani osjetiti promjene, osobito Slavonci koji spadaju u slabije razvijene regije? Maletić pojašnjava kako je važno da poučeni dosadašnjim iskustvom ne radimo iste greške- moramo pitati poljoprivrednike, poduzetnike, mlade i ostale koje su točno njihove potrebe jer sva ova sredstva trebaju njima biti na korist.

Za kraj, upitali smo Maletić kako Hrvatska stoji sa povlačenjem sredstava iz europskih fondova? Neosporno je da njihovo korištenje ima brojne dobrobiti, osobito bespovratna sredstva. Hrvatska je već neko vrijeme u EU, stoga ne čudi da smo se poboljšali u aspektu povlačenja fondova, što je potvrdila i Europska komisija. No Maletić naglašava kako možemo biti i još bolji i po potrebi se ugledati na druge.

 

Emisija je emitirana 6. studenog 2018.

 

06.11.2018 16:53:00

Facebook Twitter Instagram