Eu projekt

EU kviz- Kako EU fondove iskoristiti za lokalnu zajednicu?

 U današnjem EU kvizu koji emitiramo u sklopu projekta Glas Europskog parlamenta, bavit ćemo se- projektima.

Od ulaska u Europsku uniju, hrvatski građani često slušaju o brojnim projektima koji se provode i fondovima kroz koje se financiraju. Iako je dobar dio građana uključen u njihovu provedbu, mnogima je i dalje ta tema apstraktna i nejasno im je čemu projekti točno služe i kako funkcioniraju. Zato smo kao pozitivan primjer dobre prakse uzeli općinu Klakar i njihov projekt 'Žene- snaga zajednice'. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, a putem njega zaposlit će se žene s područja općine koje će pomagati u kućanstvu starijim članovima lokalne zajednice koji žive sami.

Načelnik Josip Stanić zadovoljan je zapošljavanjem deset žena koje spadaju u skupinu teže zapošljivih. Inače je sam tip ovakvih projekata namijenjem teže zapošljivim ženama, koje su obično starije dobi, često sa nižim stupnjem obrazovanja i već se dugo nalaze na tržištu rada, a osim obostrane koristi za zaposlenice i korisnike, dobar je to način za zadržavanje građana u Slavoniji kako ne bi bili prisiljeni odseliti u inozemstvo.

Gabrijela Bušić, voditeljica projekta, ispričala nam je kako je vrijednog projekta nešto manja od 2 milijuna kuna, a zaposlenice su na korištenje dobile i bicikle kako bi lakše obilazile svoje korisnike.

Ana Turčinović, financijska voditeljica projekta ispričala je kako je na početku izazovno raditi na administrativnoj strani projekta, no s vremenom se uhoda, a važnije od toga je da su ovakvi projekti iznimno korisni za lokalnu zajednicu.

Tako je među deset novozaposlenih, posao dobila i nešto mlađa 25-godišnja Monika Štruc koja je podijelila svoja pozitivna iskustva jer, kako kaže, da nije ovog posla- odselila bi u inozemstvo, a svoj posao voli i nije joj ga teško raditi.

Jedan od korisnika je i Franjo Tolić koji se davno razveo i živi sam jer, kao i u mnogim sličnim pričama, djeca žive daleko. On nam je pak ispričao kako se od srca svima zahvaljuje jer mu je pomoć i društvo od neprocjenjive vrijednosti.

 

Emisija je emitirana u programu Radio Slavonije 16. listopada 2018.

 

16.10.2018 10:31:00

Facebook Twitter Instagram