Eu projekt

EU kviz- Kako je nastao Radio 92?

 U našem kvizu kojeg emitiramo u sklopu projekta Glas Europskog parlamenta, pitali smo naše slušatelje slušaju li Radio 92?

Radio 92 neprofitni je lokalni radio iz Slavonskog Broda, poseban po tome što se bavi pitanjima osoba s invaliditetom, ali i ostalih društvenih skupina u nepovoljnom položaju. Upravo su to prepoznali i slušatelji koji su ga nahvalili, pa smo posjetili Irenu Vukas, glavnu urednicu i pokretačicu ovog, zaista, europskog projekta.

Naime, Radio 92 osnovan je kroz pretpristupne fondove Europske unije, a sada je u eteru već četiri godine. Kao što je rekla Vukas, radi se o mediju zajednice koji, neopterećen medijskom utrkom, svoj program posvećuje upravo onima kojima treba glas. Tako su jedinstven medij ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, stoga ne čudi da su pohvale dobili i od samog Europskog parlamenta.

Obzirom da je u svom radu i sama posjetila parlament, ali i Europsku komisiju, te surađivala sa brojnim udrugama i institucijama Europske unije, osobito po pitanju prava građana sa invaliditetom, pitali smo Irenu kakvo je njeno mišljenje, napredujemo li po tom pitanju- Mislim da u zadnje vrijeme raste svijest i da mi kao medij, u korelaciji sa Europskom unijom, nismo samo medij nego društveno odgovorni partner. 

Provode i druge aktivnosti poput kampanje 'Želiš li se mijenjati za mjesto?', a upravo je tu kampanju pohvalio parlament jer je bila fokusirana na vozače koji osobama s invaliditetom oduzimaju prednost na parkirnim mjestima. Tako su na mjestima za invalide osvanuli plakati sa licima stvarnih osoba s invaliditetom u  našem gradu, kako bi vozači lakše shvatili da se ne radi o stvarnim ljudima kojima ta prednost puno znači.

Kao radio, progovorili su ne samo u ime članova Društva multiple skleroze kroz koje su i nastali, nego i ostalih društvenih skupina u nepovoljnoj poziciji, a civilni sektor u Slavonskom Brodu jedan je od aktivnijih. Od udruga za invalide do udruga za oboljele od psihičkih bolesti, sve se one aktivno razvijaju i rastu putem projekata. Irena Vukas istaknula je kako je zanimljivo da su upravo ti građani najaktivniji članovi lokalne zajednice- Radio je dobra platforma jer emitiramo sve te primjere dobre prakse, a mi smo isto tako u kontaktu sa drugim udrugama, pa i njihova pozitivna iskustva prenosimo u naš grad.

Zbog svog zalaganja za prava sugrađana s invaliditetom, ali i uspjeha u korištenju projekata i europskih sredstava, Irena Vukad i Željko Pudić, predsjednik Društva multiple skleroze Brodsko-posavske županije, ušli su u savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. I to je jedan od sjajnih primjera dobre europske prakse u našoj lokalnoj sredini, a mi i ovim putem pozivamo naše slušatelje da nam se slobodno obrate sa bilo kakvim pitanjima vezanima za europske prakse, politike, zakone ili zastupnike. U međuvremenu, čujemo se idući tjedan.

 

Emisija je emitirana 20. studenog u 15:05.

20.11.2018 14:46:00

Facebook Twitter Instagram