Eu projekt

EU kviz- Kakva je budućnost EU?

Budućnost Europske unije tema je svake plenarne sjednice, obzirom da je među opširnim raspravima i glasovanjima, osiguran prostor za raspravu na ovu temu sa čelnicima država članica.

Bila je to tema i našeg razgovora za zastupnicom Maletić koja nam je svoje mišljenje dala u kontekstu ekonomskih tema kojima se bavi, obzirom da je članica Odbora za proračun. Kako kaže, već u prosincu je pripremila materijale u kojima opisuje stanje s prijedlogom višegodišnjeg proračuna za razdoblje 2021.-2027., koji je donijela Europska komisija analizrom svih regulativa koje su vezane za taj višegodišnji okvir. Maletić je materijale nazvala 'Je li ovo kraj kohezijske politike?'- Znači, vrlo je dramatično napisan, poslala sam ga svim kolegama zastupnicima i u europske institucije  jer pokušavam se boriti  na sve načine, posebno u Odboru za regionalni razvoj, za snažnu poziciju kohezijske, poljoprivredne politike i ruralnog razvoja u novom, višegodišnjem okviru, kazala je Maletić.

To je bila šira priča koja ju je okupirala i drago joj je što je Europski parlament zauzeo stav da se bori za kohezijsku politiku koja neće biti kompliciranija, nego puno jednostavnija, za veća sredstva, i sad moramo u trijalozima nastaviti gurati naše stavove.

Izbori su sve bliži, pa koji su to projekti na koje je osobito ponosna u svom dosadašnjem mandatu?- Došla sam u Europski parlament kao osoba koja se bavi fondovima, ekonomskom i monetarnom politikom i jedna od mojih prvih akcija bila je rezolucija za ubrzanje provedbe EU fondova. Znači, htjela sam potaknuti raspravu u parlamentu, a posebno u Europskoj komisiji da što prije poduzmemo sve potrebne instrumente da bi pomogli državama članicama da koriste fondove, pa je kroz to ojačana tenhička pomoć za pripremu i sufinanciranje, osobito lokalnih jedinica. Onda su tu posebne garancije, instrumenti za poduzetnike, vidimo to i u Hrvatskoj na primjeru HBOR-a i HAMAG BICRO-a. 

Puno toga se promijenilo u mogućnostima financiranja, kazala je Maletić i dodala da se posebno borila za to da se u Hrvatskoj konačno otvore takvi izvori financiranja- Poduzetnici moraju pripremiti projekte i u tome su izvrsni. Lokalne jedinice su isto izvrsne i brze, moram ih pohvaliti, zaključila je.

Zajedničkim snagama mogu se napraviti veliki pomaci, a upravo zbog toga, Maletić se posebno fokusirala na mlade- Uvijek sam govorila da mjere moramo prilagođavati mladima, a ne obrnuto. Moramo slušati i uključiti Vladu, samo ćemo tako imati zadovoljne mlade koji će vidjeti svoju budućnost u Hrvatskoj i svatko u svojoj državi članici.

A Dubravka Šuica na pitanje budućnosti osvrnula se u kontekstu nedavnog terorističkog napada upravo u Strasbourgu, osobito obzirom na svoje članstvo u Odboru za terorizam- Terorizam i antiterorizam uzeli su veliki dio proračuna za sljedeću godinu, ali i sljedeće razdoblje. Moramo shvatiti da je danas drukčija, tužna realnost. Ušli smo u intenzivno razdoblje, u trio s Rumunjskom i Finskom, već postavljamo svoje prioritete. Nadamo se da ćemo koheziju uspjeti zadržati, teme će biti digitalizacija, proširenje na jugoistok Europe, a Hrvatska se odlično priprema, zaključila je Šuica.

 

Emisija je emitirana 5. veljače u 15:05.

 

05.02.2019 13:32:43

Facebook Twitter Instagram