Eu projekt

EU kviz- Koliko školarci znaju o EU?

 Putem ovog kviza naši slušatelji mogu postavljati i odgovarati na pitanja vezana za Europsku uniju, parlament, politike i zastupnike, a mi smo ovoga puta posjetili Gimnaziju Matija Mesić u kojoj se održavao Dan otvorenih vrata. U sklopu njihovog bogatog programa, održan je i kviz namijenjen osnovnoškolcima i srednjoškolcima o tome koliko znaju o Europi.

Profesorica Marina Cvijić ispričala je kako su ovom prilikom pripremili kviz na engleskom 'How much do you know about Europe?', a koncipiran je na principu emisije 'Geopardy'. Sudjelovali su gimanzijalci zajedno sa osnovnoškolcima koji su došli u posjet, a druga radionica pod nazivom 'EU i ja' bila je namijenjena samo učenicima sedmih i osmih razreda- Namjera je bila predstaviti što je to EU i što im pruža, ali i što mi kao škola ambasadorica Europskog parlamenta radimo, pa ćemo im pričati o našim aktivnostima, mogućnostima putovanja i upoznavanja ljudi iz cijele Europe.

Pa koliko su mladi upoznati sa konceptom Europske unije te pravima, zakonima i mogućnostima koje prizlaze iz hrvatskog članstva u Eu? U svjetlu skorašnjih izbora, osobito je važno koliko razumiju važnost izlaska na izbore, čak i ako možda ove godine nisu dosegli dobnu granicu za sudjelovanje- Pozitivno sam iznenađenja njihovim interesom jer se sve više javljaju, sve više članova imamo, vjerojatno jer sudjelujemo u raznim aktivnostima. Posebice naši maturanti žele postavljati pitanja i našim zastupnicima i predstavnicima Europske komisije, dosta su motivirani i angažirani.

A ravnatelj Zlatko Markovinović kazao je kako interdisciplinarno rade s učenicima kako bi shvatili koliko je važno biti angažiran građanin, te izaći na izbore i sudjelovati u europskim mogućnostima. Stoga ne čudi da su neki od njih i nagrađeni za svoj trud poput Pauline Mirković koja je za svoj esej na temu što mladi rade i žele i na internetu ili Mihaele Dujmović na temu streetarta, koje su pobijedile na natječaju Europa u školi 2019.

 

Emisija je emitirana 30. travnja u 15:05.

 

30.04.2019 13:01:00

Facebook Twitter Instagram