Eu projekt

EU kviz- Mladi u Europskoj uniji

 Današnji EU kviz posvetili smo mladima u Europskoj uniji.

Kakve se sve mogućnosti nude mladim Hrvatima zbog članstva u EU, provjerili smo kod Ljubice Petrović Baronice, pomoćnice ravnatelja u Agenciji za mobilnost i programe EU.

Agencija provodi najveći europski program namijenjen obrazovanju, osposobljavanju, sportu i mladima, a usto provodi i Europski program solidarnosti.

To znači da svake godine u listopadu otvaraju natječaj na koji mogu aplicirati udruge, dionici civilnog društva, škole, vrtići...i zapravo sve institucije da bi kroz program Erasmus+ odlazili na mobilnost ili provodili projekte. Projekti se zatim provode tijekom cijele godine, a teme mogu biti različite, no obično razlikujemo formalno i neformalno učenje. Što se tiče formalnog učenja, učenici i studenti mogu na stručnu praksu u inozemstvo ili sudjelovati na projektima s ciljem učenja. Neformalno učenje podrazumijeva razmjenu mladih od 13 do 30 godina. 

Također postoje transnacionalne inicijative u kojima mladi iz dvije zemlje zajednički rade na rješavanju nekog problema koji su identificirali u svojoj lokalnoj zajednici.

Ono što je Barunica posebno naglasila, sudjelovanje na ovakvim projektima i razmjenama, jačaju vrijednosti kao što su solidarnost, demokracija, prijateljstvo, učenje jezika, a ne treba zaboraviti ni da mladi ljudi pritom uče o društvenim problemima i angažmanu. Sve to čini ih drukčijima i atraktivnijima na tržištu rada.

Petrović Baronica također nas je podsjetila na Europske snage solidarnosti koje, po novome, zamjenjuju Europsku volontersku službu. Volontirati se može od dva do dvanaest mjeseci, ili ići na stručnu praksu.

Sve u svemu, Europska unija mladima nudi mnogo- mogu volontirati, studirati, putovati. Važno je napomenuti da su troškovi puta, prehrane i smještaja osigurani za sudionike projekta, dok studenti koji odlaze na razmjenu primaju stipendiju u prosječnom iznosu od oko 450 eura, a korist je višestruka- mladi kažu da im je ovo iskustvo promijenilo život, u osobnom i profesionalnom smislu.

Petrović-Baronica napomenula je i da svi koji ne mogu osobno prisustvovati radionicama koje Agencija organizira, savjete oko pisanja projekta ili prijave na neki od oblika mobilnosti, uvijek mogu dobiti i elektronskim putem.

 

Emisija je emitirana 15. siječnja 2019. u 15:05.

 

15.01.2019 13:13:00

Facebook Twitter Instagram