Eu projekt

EU kviz- Mogućnosti za mlade poljoprivrednike

U današnjem kvizu obradili smo novosti i teme koje se tiču mladih poljoprivrednika.

Naime, nedavno je u Bruxellesu održana Međuparlamentarna konferencija 'Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede' na kojoj su sudjelovali predstavnici parlamenata 20 država članica, ali i povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan te predsjednik odbora za ruralni razvoj Česlav Siekierski. Bila je tamo i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je dobila podršku da se zaštiti iznos financijske omotnice za izravna plaćanja za hrvatske poljoprivrednike u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.

Upravo je ona odgovorila našem poljoprivredniku i slušatelju Ivanu na pitanje što je to ZPP?- ZPP je najdugovječnija politika Europske unije, kazala je Petir.

Njezin je cilj osiguranje sigurne opskrbe kvalitetnom hranom po pristupačnim cijenama za 500 milijuna građana EU, ali i osiguranje stabilnosti te dostatnosti prihoda poljoprivrednika. Radi Brexita se jedna od najvažnijih politika Europskog parlamenta našla pred smanjenjem proračuna, odnosno financijske omotnice.

-Vidimo da Europska komisija nije pronašla alternativno rješenje, a zastupnici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj kojem i sama pripadama, u više su navrata iskazali svoje protivljenje za smanjenje omotnice, dok sam ja amandmanima tražila da se poštuje Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i da se novac za hrvatsku poljoprivredu ne smanjuje, što je prihvaćeno.

S kakvim se onda problemima susreću mladi poljoprivrednici?

Marijana Petir kazala je kako uporno ističe te probleme, od prevelikih kamata  na kredite u odnosu na kolege iz drugih zemalja, do problema s pristupom zemljištua, ali najviše su problematične nepoštene trgovačke prakse- Kao ambasadorica natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika, nastojim podržati kreativne i održive projekte i mlade koji su ostali u Hrvatskoj i upravo tu osnovali svoje obitelji.

Europska unija ima puno mogućnosti, no dosadašnja politika nije urodila plodom upravo zbog gore navedenih problema, stoga je potrebno poseban fokus staviti na poljoprivredu, kazala je Petir. Od brendiranja do proglašavanja poljoprivrede posebnom strateškom granom.

Prijedlog reforme ZPP za mlade poljoprivrednike znači da će oni dobiti još više na važnosti, te se povećavaju sredstva za pokretanje poljoprivrednog posla. Poseban cilj je riješiti nepoštene trgovačke prakse poput švercera i zakupaca.

Inače, svega 6% poljoprivrednika mlađe je od 35 godina na području Europske unije, a u prosjeku su stariji od 55 godina.

 

Emisija je emitirana 11. prosinca u 15:05.

 

 

11.12.2018 14:09:00

Facebook Twitter Instagram