Eu projekt

EU kviz- Rezolucija o pravima žena Zapadnog Balkana

 Obzriom da naši slušatelji putem EU kviza Dijalog znanja mogu postavljati pitanja zastupnicima u Europskom parlamentu, ovog je tjedna naše slušatelje zanimalo čime se bavi Biljana Borzan.

Borzan je možda najpoznatija po svom istraživanju o kvaliteti istih proizvoda u različitim državama članicama, a njeno istraživanje urodilo je plodom. Naime, Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, usvojio je zakon koji zabranjuje prodaju naizgled istih proizvoda nejednake kvalitete. U sklopu svog petogodišnjeg rada na ovoj temi, provela je istraživanje koje je pokazalo da više od 80% građana Hrvatske smatra nas velike korporacije tretiraju kao građane drugog reda.

Tako će uslijediti kazne za proizvođače koji plasiraju različitu kvalitetu, i to u visini od 4% njihova godišnjeg prometa, a kreće i istraživanje kvalitete proizvoda unutar Europske unije za čije je provođenje sredstva osigurala upravo Borzan.

No, to nije jedina tema kojom se Biljana Borzan bavi, obzirom da je jednako aktivna i po pitanju ravnopravnosti spolova.

Ovih je dana tako usvojena Rezolucija o pravima žena na Zapadnom Balkanu, u čijoj je izradi i sama sudjelovala- Većina zemalja koje su obuhvaćene ovim izvješćem, a to su sve zemlje bivše Jugoslavije, imaju vrlo slične probleme kada su u pitanju prava žena, no svaka od njih ima i svoje specifičnosti.

To su Albanija, Srbija, BiH, Crna gora, Makedonija i Kosovo, a svima je zajedničko da su prava žena na relativno niskoj razini, odnosno da je došlo do snižavanja tih prava u zadnjih nekoliko godina, kazala je Borzan.

Žene se u velikom broju nose s nasiljem u obitelji loše su zastupljene u političkom životu, poduzetništvu i mjestima gdje se donose odluke, a obrazovni sustav ne daje nade u pozitivne promjene.

-Ustvari, svi problemi izviru iz toga što su i muškarci i žene u tom jednom načinu razmišljanja gdje žena nema prava sudjelovati ravnopravno s muškarcima u svim aspektima života. Postoje specifičnosti tipa Kosova koji je ekstreman primjer- 14% žena je u politici, a čak 68% ih trpi neki oblik nasilja u obitelji. Makedonija ima solidno posložene zakone, ali očajnu provedbu. BiH ima određene nedostatke u zakonima, a Crna Gora je najdalje odmakla jer su najbliže ulasku u Europsku uniju- kazala je Borzan.

Dapače, ovo je period kada te zemlje žele ući u Europsku uniju, stoga je prava prilika da mijenjaju zakone kako bi podigli viši standard. Rezolucija nije obvezujuća, no skenira trenutno stanje i daje preporuke što bi valjalo mijenjati- od zakona, većeg broja skloništa, obrazovnog sustava i da se ženama pomaže ako dožive nasilje, osobito kroz civilni sektor koji treba bolju potporu.

 

Emisija je emitirana 29. siječnja u 15:05.

 

29.01.2019 08:34:00

Facebook Twitter Instagram