Eu projekt

EU kviz- Rezultati Europskih izbora

 Ovog vikenda održani su izbori za Europski parlament. Bila je to prilika da na praktičnom primjeru vidimo kako će bivši zastupnici koji se ponovno kandidiraju predstaviti svoj rad javnosti, a kako će novi kandidati privući svoje glasače, te koliko uopće i sami razumiju što se radi u Europskom parlamentu. 

Službeni rezultati već su utvrđeni, a u određenom postotku odskaču od predizbornih anketa javnog mnijenja, pa tako neke stranke nisu osvojile predviđen broj mandata, neke uopće nisu prešle prag, a neki su političari trijumfirali preferencijalnim glasovima. HDZ I SDP tako su osvojili podjednak broj mandata, njih četiri. Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Živi zid i Amsterdamska koalicija osvojili su po jedan mandat. Nakon izbora, HDZ se sastao kako bi analizirali rezultate, osobito jer su dobili manje mandata od očekivanog. Premijer Plenković tim je povodom kazao da se neki nisu angažirali u kampanji, iako su se svi trebali angažirati maksimalno, stoga sada nakon svega nemaju 'pravo glasa'.

Davor Bernardić, šef SDP-a netom nakon objavljenih rezultata održao je govor u kojem je istaknuo kako ih čeka puno posla te kako vjeruju u borbu za kvalitetan život svih građana, stoga se stranka ne može zadovoljiti ovim uspjehom.

Iza nas je mjesec dana izborne kampanje. Neki su u njoj bili više, a neki manje uspješni. Primjerice, sad već bivši sudac Mislav Kolakušić dobio je pohvale struke za svoju kampanju i aktivnosti nadruštvenim mrežama čime je mobilizirao dovoljno velik broj birača i tako postao iznenađenje ovih izbora. Neke su stranke vodile klasične kampanje, dok je Mima Simić iz platforme Možemo, biciklom obilazila hrvatske građane. Pitali smo Gordana Turkovića, komunikacijskog stručnjaka, kakvi su njegovi dojmovi- Rekao bih da je bilo svega, ali u principu je kampanja bila monotona. Jedino se istaknuo SDSS, stranka Milorada Pupovca, jer su shvatili da kroz šok i provokaciju mogu dobiti na višoj pojavnosti. Najviše su profitirale i kandidati koji su protežirali hrvatske teme, i ljudi koji su pojačali desne note svoje kampanje. U tome, recimo, nije uspio MOST Nezavisnih lista.

No, ovi izbori pokazali su i da dobar dio građana i ne razumije čime se točno bavi Europski parlament, što je omogućilo put populizmu, ali i dezinformacijama i lažnim obećanjima- Apsolutno se slažem, mislim da zastupnici u zadnjih pet godina nisu dobro radili na tome i da novi zastupnici moraju građanima bolje objasniti što se ondje događa jer se upravo u parlamentu donosi većina zakona koje implementiramo u Hrvatskoj, zaključio je Turković.

Prodekan diplomatske škole u Zagrebu, Goran Bandov prokomentirao je pozitivan rast izlaznosti na izbore, ali i ispričao što nas čeka na širem polju u novom sazivu Europske unije, osobito obzirom na Brexit- Vidimo da je interes birača, ne samo u Hrvatskoj, izrazito viši nego ranije. Ono što je ključno je pitanje populizma, ti birači su izašli na izbore, a upravo reakcija na tu kampanju ponukala je suprotne birače da također iskoriste svoje glasačko pravo. Naravno, svaka država dodatno ima svoje unutarnje razloge poput Brexita, to je sigurno razlog zašto su u UK birači izašli na izbore. U Poljskoj imamo podijeljeno društvo, što je također potaknulo građane na angažman, slična je i Mađarska. Pitanje migranata također je bilo dominantno, dok su u Španjolskoj i Njemačkoj istovremeno održani lokalni, regionalni izbori, a ljude najviše zanimaju njihovi lokalni problemi. To donekle objašnjava veći odaziv na ove izbore, kazao je Bandov.

 

Emisija je emitirana 28. svibnja u 15:05.

29.05.2019 11:54:00

Facebook Twitter Instagram