Eu projekt

EU kviz- Slavonski Brod kao dio Erasmus+ mreže

 U današnjem kvizu ugostili smo Maju Mišić, Brođanku koja iza sebe ima bogato iskustvo sudjelovanja na Erasmus+ programu, a danas se profesionalno time bavi u Europe direct centru.

Obzirom da smo anketom među našim slušateljima ustanovili kako većina sugrađana nije nikad sudjelovala u europskim projektima, zapitali smo se zašto je to tako. Hrvatska je članica Europske unije tek posljednjih 6 godina, čime su se mladim ljudima otvorile brojne mogućnosti poput Erasmus+, studentskih razmjena i volontiranja. Maja nam je ovom prilikom otkrila da je Erasmus+ upoznala prije pet godina i dosad je obišla 22 zemlje, članice EU. U neke je otišla kako bi sudjelovala na projektima za mlade, a neke je posjetila upravo na temelju prijateljstava koje je stekla- Za mene je Erasmus bio širenje partnerstva, prijateljstva i posla, kazala je.

Kako kaže, prvi Erasmus+ projekt za nju je značio želju da se što više educira i iskoristi tu priliku na ovakav način, a ne isključivo putovanja i zabavu. Tako je shvatila da su svi građani jednaki, iako možda žive u različitim uvjetima ovisno o državi članici Europske unije, no nude im se iste mogućnosti.

Stoga smo je pitali koje su to pozitivne strane sudjelovanja u europskim programima za mlade koji sve više stranaca dovode i u Slavonski Brod- Bez obzira što je grad manji i možda je i dosadno naspram nekih većih, atraktivnijih gradova, svi naši stranci na kraju se teško rastaju od Slavonskog Broda. Volonteri su ovdje stekli bogato iskustvo i nastavili isti posao kada su se vratili kući, a ovdje su ih ljudi jako lijepo i toplo dočekali, tako da obično kažu kako im je upravo ovdje bilo najbolje, zaključila je Maja.

 

Emisija je emitirana 14. svibnja u 15:05.

 

14.05.2019 12:24:00

Facebook Twitter Instagram