Eu projekt

EU kviz- Što građani misle o Europskoj uniji?

 Kakvi su stavovi hrvatskih građana prema Europskoj uniji i parlamentu, ovoga smo tjedna provjerili sa Lucijom Dumančić iz GONG-a, obzirom da se većina slušatelja koje smo pitali, izjasnila da ne namjerava izaći na izbore jer se ne bave politikom.

Pa kakvo je opće stanje javnog mnijenja? Prema posljednjem istraživanju Eurobarometra, hrvatski ispitanici u manjoj mjeri izbore smatraju važnima, od ispitanika iz drugih zemalja članica, kazala je Dumančić. To se ne odnosi samo na europske izbore, nego i nacionalne, što nam značajno govori o nepovjerenju u institucije u kojima se donose odluke. Iako ured Europskog parlamenta i drugi sudionici ulažu značajne napore i vode aktivne kampanje kako bi potaknuli građane na njihovu demokratsku dužnost, Dumančić smatra kako se konkretne tektonske promjene ipak neće dogoditi.

-Ako ćemo biti iskreni, to nije izolirani hrvatski slučaj, već problem novih demokracija. Na posljednjim izborima, najmanja je izlaznost zabilježena u takvim državama, poput Češke, Slovačke, Poljske, Slovenije i Hrvatske. Samo 25% Hrvata je izašlo na europske izbore, dom je na nacionalne odaziv ipak  nešto veći- 54%, kazala je Dumančić.

Pitamo se zašto je to tako, a Dumančić kaže kako građani nemaju svijest o tome da od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ona značajno utječe na njihov svakodnevni život jer im Bruxelles i Strasbourg djeluju tako daleko. Dobar primjer za to je zaštita potrošača ili gospodarenje otpadom. No, obzirom na kampanje koje se provode kako bi se građane informiralo o važnosti izlaska na izbore, medijskim priopćenjima i nastupima hrvatskih zastupnika te činjenici da se u Europskom parlamentu zbilja donose odluke koje utječu na svakodnevni život građana, pa i činjenicu da mnogi hrvatski građani rade na europskim projektima, možemo li onda ovoga puta očekivati veći angažman građana?- Skeptična sam. Rekla bih da ne. Nemam dojam da postoji ta svijest građana, iako mediji, institucije i političari angažirano rade na tome.

Ne bi bilo loše onda podsjetiti na skorašnje hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. Naime, metodom rotacije, sve države članice imaju svoju priliku na neko vrijeme predsjedati preuzeti vodstvo, iz čega također možemo dobiti možda malo bolji uvid u rad same Europske unije- Predsjedanje je izazov, ali i velika prilika. Izazov u administrativnom smislu, ali i političkom, kazala je Dumančić jer, naime, Hrvatska ima mogućnost uživati nešto veću međunarodnu vidljivost.

Predsjedanje Vijećem Europske unije redovna je zadaća svih država članica koje to rade zajednički u triu, Hrvatska u ovom slučaju sa Finskom i Rumunjskom. Država koja predsjeda, ne može formalno isticati svoje interese i agende, pojasnila je Dumančić, no može na dnevni red gurati teme koje su joj važne.

Kako je najavio premijer, zajednički plan je fokusirati se na teme kohezije, konkurentnosti i regionalnog razvoja, a Hrvatska će se dodatno fokusirati na gospodarski rast, borbu protiv nezaposlenosti mladih i sličnoga. Hrvatski će službenici tako morati organizirati preko 1000 sastanaka i rasprava, a ostaje vidjeti kako ćemo tu priliku iskoristiti.

 

Emisija je emitirana 12. ožujka u 15:05.

 

 

 

12.03.2019 08:48:00

Facebook Twitter Instagram