Eu projekt

EU kviz- Što je sa ugradnjom liftova u stambene zgrade?

 Ugradnja liftova u stambene zgrade sredstvima Europske unije čest je upit koji dobivamo od naših slušatelja koji bi voljeli znati nešto više o tome. Obzirom da su pokazali veliki interes za ovo pitanje, kakve su mogućnosti i što možemo očekivati, pitali smo hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu Biljanu Borzan koja se osobno angažirala na ovoj temi, a neki dan je posjetila Slavonski Brod kako bi s građanima razgovarala o tome, ali i brojnim drugim pitanjima potrošačke prirode.

Kako kaže, njen ured radi kao mali ured za potrošačka prava- To su uglavnom pitanja koja se odnose na prava potrošača na tržištu, ljudi se teško snalaze. Mi imamo novu tržišnu ekonomiju i nemamo iskustva. Građani često pitaju o hrani jer sam se dosta bavila sigurnošću hrane, a u zadnje vrijeme ih osobito zanima ugradnja liftova.

Naime, u slučaju sufinanciranja, Europska unija bi ugradnju liftova u stambene zgrade podržala sa 75% iznosa. 

No, u čemu je potencijalni problem objasnila je Borzan. Naime, u Europskoj uniji sve funkcionira po financijskim razdobljima od 7 godina. Trenutno smo pri kraju jednog razdoblja, a na početku svakoga određuju se programi i projekti u koje će se investirati- Projekt dizala nije bio stavljen na početku, ali javila mi se udruga umirovljenika negdje na pola financijskog razdoblja. Europska komisija bi nama i dopustila da ga ubacimo naknadno, da smo relativno uspješni u povlačenju sredstava. Kako smo izrazito neuspješni, pitanje je što će se dogoditi. Tijekom proljeća očekujemo novu ocjenu jesmo li se dovoljno poboljšali. Ako jesmo, dopustit će nam da projekt ubacimo odmah i onda se može početi raditi već do kraja godine. Ako nismo, čekamo 2021.

U svakom slučaju, Borzan je naglasila da joj je drago vidjeti da konačno postoji volja iz ministarstva jer su uvidjeli da je građanima to zbilja bitno pitanje- naime, umirovljenici su proveli anketu među 16 tisuća zgrada, a njih preko 12 se izjasnilo da su zainteresirani.

Moguće je da neće sve zgrade zadovoljiti kriterije za ugradnju liftova jer neke već imaju postojeće okno, neke mogu dobiti panoramske liftove na vanjskoj strani, no vrijedi pokušati.

 

Emisija je emitirana 26. ožujka u 15:05.

 

 

26.03.2019 10:44:00

Facebook Twitter Instagram