Eu projekt

EU kviz- Što možemo očekivati od Brexita?

 Prema anketi među našim slušateljima, malo je vjerojatno da će Ujedinjeno Kraljevstvo uistinu napustiti Europsku uniju. Kako se može vidjeti, britanski parlament se međusobno oko toga ne može dogovoriti. Dok neki zazivaju novi referendum, predstavnici Europske komisije i Vijeća sastali su se nedavno kako bi dogovorili zajednički nastup prema Velikoj Britaniji, obzirom da britanski parlament još uvijek nije izglasao rješenje, a premijerka Theresa May morala je tražiti odgodu izlaska iz Europske unije. Teško je predvidjeti kako će se situacija dalje razvijati, kazao je Tonino Picula s kojim smo razgovarali na ovu temu.

-Europska unija prolazi kroz krizu bez presedana i pokušali su osigurati da s ebritanska kriza ne prelije na ostatak unije. No, kako su se pregovori približavali, postalo je jasno kako ne mogu biti zaključeni na obostrano zadovoljstvo.

Tako se EU suočila s ozbiljnim problemom da cijelu proceduru zaključi prije izbora i trebalo je učiniti sve da sporazum bude potvrđen i Ujedinjeno Kraljevstvo izađe u uređenim okolnostima, no trenutno ne znamo ni na koji način Britanci žele van i žele li uopće, rekao je Picula.

Vidjeli smo cijeli niz glasovanja u Londonu bez rezultata, a upravo zato EU je odredila dva ključna datuma- u slučaju neprihvaćanja sporazuma, datum izlaska je 12. travnja. U slučaju prihvaćanja, dobit će još nekoliko tjedana kako bi se tehnički prilagodili novonastalim okolnostima. No, daljnje produženje mogu dobiti isključivo zbog iznimnih okolnosti.

Bi li onda novi referendum razjasnio situaciju, barem u Velikoj Britaniji?

-Ne bi dokinuo podjele. Podjele su ne samo među građanima, nego i unutar političkih stranaka. Da izađu na novi referendum, vjerujem da bi Britanci glasali za ostanak jer su u posljednje dvije godine mogli vidjeti i naslutiti što će se dogoditi ako odu.

Za početak, procjene su da će svako britansko kućanstvo izgubiti 1000 funti prihoda, a zatim je to problem opskrebe mnogim prehrambenim proizvodima, gašenje radnih mjesta i još mnogo toga.

 

Emisija je emitirana 9. travnja u 15:05.

 

09.04.2019 09:34:51

Facebook Twitter Instagram