Eu projekt

EU kviz- Što možemo očekivati od izbora?

 Izlaznost na europske izbore obično je niska, a poseljdnji put na njih je izašlo tek 25% Hrvata. Kampanje o važnosti izlaska na svibanjske izbore su u tijeku, a sve to bio je dobar razlog da porazgovaramo sa Bertom Šalajem, politologom s Fakulteta političkih znanosti.

-Odaziv nije nizak samo u Hrvatskoj, nego i drugim europskim zemljama, što nam zapravo svjedoči o tome da Europska unija još nije zaživjela među građanima, kazao je Šalaj.

Dodaje da građani ne doživljavaju europske izbore kao nešto važno, iako su se ovlasti parlamenta povećale, ipak su još neka druga tijela važnija, tako da građani jednim dijelom iz neznanja koliko je parlament važan, a drugim dijelom jer prepoznaju da se odluke donose negdje drugdje. ne sudjeluju na izborima

No, što onda možemo očekivati od svibanjskih, najvažnijhih europskih izbora u dugo vremena?

-Što se tiče Hrvatske, nadam se da bi odaziv mogao biti nešto veći. S jedne strane, već šest godina smo članica EU  i na neki način je vidljivo da to utječe na naše svakodnevne živote, što je značajan dio građana i osvijestio. S druge strane, pojavilo se nekoliko novih političkih opcija i pojavit će se još njih do izbora, što bi moglo mobilizirati građane u većem broju nego prošli put. Dakle, ne mislim da će taj odaziv biti vrlo visok, ali se nadam da će biti nešto veći.

2020. počinje i hrvatsko zasjedanje Europskom unijom, zajedno s Rumunjskom i Finskom, a slušatelje je zanimalo što to uopće znači za Hrvatsku- Vidjet ćemo, to je važno za našeg premijera, pitanje je kako će se Hrvatska isprofilirati kao zemlja koja nameće važna pitanja. 

Kako bi Šalaj ocijenio dosadašnji hrvatski staž u Europskoj uniji?

-Teško je dati jednoznačan odgovor na to pitanje. Sam proces pristupanja Hrvatskoj je donio napredak na čitavom nizu polja, ali sasvim sigurno smo to mogli bolje iskoristiti, pa i kad pogledamo povlačenje financijskih sredstava.

A kad smo kod aktualnih pitanja, zanimalo nas je i kako će se Brexit, odnosno izlazak Ujedinjenog Kraljevstva odraziti na Europsku uniju?- Teško je reći! Očito je riječ o jednoj široj krizi gdje su britanski građani zaključili da im je bolje biti izvan unije. To može biti povod za konsolidaciju ako europski političari shvate da moraju približiti ideju građanima. Jedan veliki dio građana ne osjeća da je EU nešto čemu oni pripadaju i zato postoji kriza. Možda Brexit bude povod za dublje promišljanje kako izgraditi bolju i čvršću Europsku uniju.

 

Emisija je emitirana 26. veljače u 15:05.

 

26.02.2019 12:17:53

Facebook Twitter Instagram