Eu projekt

EU kviz- Što nakon izbora?

Gordan Turković bio je naš današnji sugovornik kojega smo ugostili u našem kvizu. Obzirom na zbunjenost građana  oko određenih pitanja vezanih za izbore i idući saziv Europskog parlamenta, pomoć smo odlučili potražiti kod komunikacijskog stručnjaka.

Iako su europski izbori gotovi i službeni rezultati su odavno vani, priča oko kandidata i zvijezda ovih izbora ne jenjava. Jesu li ovi izbori možda malo jače odjeknuli u javnosti? Turković kaže kako možda i jesu jer su ih pratili i ljudi koji inače ne prate izbore, posebice zbog uspjeha Mislava Kolakušića i Ruže Tomašić, što je privuklo veliku pažnju javnosti. 

Mislav Kolakušić, uz Ružu Tomašić, i dalje je dominantno lice u hrvatskim medijima, a ovih se dana nametnuo izjavom kako planira izvšravati više funkcija odjednom te kako će se obavezno kandidirati na predsjedničkim izborima. Mnogi kažu kako je upravo on iznenađenje izbora, no je li zaista i što još možemo očekivati od njega?- Prije svega treba reći da on nije iznenađenje za ljude koji prate situaciju jer je u javnosti još od 2013. Građani traže novog Mesiju kojem će dati glas, kao što su svojedobno glasali za Most, OraH i slično. Mislim da se bavi populizmom, zaključio je Turković.

Možemo li očekivati da će se ovaj omjer snaga velikih i malih političkih stranki te starih političara uz političke autsajdere, preslikati na iduće hrvatske izbore. Relativno brzo nas već očekuju predsjednički, a zatim parlamentarni izbori. Turković kaže da je pozicija predsjednice dosad bila sigurna, no aktualni trendovi na desnici daju naznake da bi suverenisti mogli pronaći kandidata koji bi ozbiljno konkurirao predsjednici, a isto vrijedi i za ljevicu ako se zaista kandidira Zoran Milanović. Što se tiče parlamentarnih izbora, ne bi bilo fer reći da su EU izbori najjasniji pokazatelj za parlamentarnih izbora jer je različit sustav biranja, smatra.

Kad smo već spomenuli Ružu Tomašić, u vremenu nakon izbora, u medijima su izašle ozbiljne optužbe kako je svojedobno podržavala režim NDH. No, među građanima je primjetno kako je u političkom radu podržavaju i oni koji s njom ne dijele ideološka stajališta-Zato što nju bije glas kako jako puno pomaže ljudima i to ne oglašava javno, tu dosta crpi glasove, a s druge strane je stigmatizirana u medijima. Treba reći da je upitno koliko su takve informacije štetne za nju jer dio glasača glasa upravo zbog sklonosti takvom povijesnom revizionizmu, kazao je Turković. 

 
I za kraj, koje teme možemo očekivati u idućem sazivu Europskog parlamenta? Klima i klimatske promjene svakako su dominirale posljednjim plenarnim sjednicama samog parlamenta, no još je tu promjena na europskoj političkoj sceni, čekaju nas teme o migracijama, obrani...'Bit će svega', zaključio je komunikacijski stručnjak Gordan Turković.
 
 
 
Emisija je emitirana 4. lipnja u 15:05.
 
04.06.2019 10:50:00

Facebook Twitter Instagram