Eu projekt

EU kviz- Što očekivati od novog saziva Europskog parlamenta?

Dragi naši slušatelji, slušamo se danas u još jednom EU kvizu. Izbori su gotovi, a novi saziv Europskog parlamenta uskoro će početi sa plenarnim sjednicama. Za početak, na novoodabranim je zastupnicima da uđu u odbore i ostala radna tijela u parlamentu prema svojim interesima, ali i interesima njihovih država.

Ove su godine Zeleni ostvarili veliki uspjeh i nametnule se kao treća, nezanemariva snaga, što znači da će novi saziv izgledati ponešto drugačije. Veliko pitanje koje se nameće među medijima, politolozima, ali i građanima je, što možemo očekivati od Europskog parlamenta, osobito obzirom da im slijedi Brexit, ali i potencijalni problemi sa proširenjem na zemlje Zapadnog Balkana.

Što možemo očekivati ispričao nam je Goran Bandov, profesor doktor znanosti i prodekan visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu. Kako kaže, klimatske promjene sigurno će biti dominantna tema, ali vjerojatno će glavna tema biti ustroj samog parlamenta- Također, imat ćemo jake grupacije desnih stranaka i populista koje će pokušati nametati neke svoje teme, one neće vjerojatno biti zastupljene u Europskoj komisiji ili Vladi- One teme koje su im omoguće da uopće uđu u Europski parlament. Primjerice, Nigel Farage koji je brend Brexita, ušao je u ovu kampanju kao kampanju za britanski parlament. Treba gledati što će se događati dalje, kazao je Bandov.

Naravno, vrlo važno pitanje je i Brexit. Kad smo spomenuli Brexit, u međuvremenu je premijerka Theresa May dala ostavku zbog velikih problema koje je Brexit uzrokovao u britanskom parlamentu, ali i unutar njene konzervativne stranke.

Nekoliko je potencijalnih kandidata za njeno mjesto, a jedino što je sasvim sigurno je neizvjesnost. Kako za Britance, tako i za ostale građane Europske unije. Naime, na izborima za Europski parlament, nova stranka Brexit je pomela tradicionalne političke stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu, no Britanci su istovremeno imali i parlamentarne izbore. Na parlamentarnim izborima ipak, pobijedili su Laburisti.

Gorana Bandova pitali smo je li Brexit svojevrsni europski pandan Trumpovom dolasku na vlast?- Pitanje Brexita je iznimina fenomen. On se prvo dogodio, nismo znali kako na njega reagirati, a i dalje se ne zna. Zanimljivo je da imamo niz čvrstih stavova država koje su ranije htjele izaći iz EU, poput Češke...to se više nigdje ne spominje. Češka se spominjala kao mogući izlaz nakon Britanije, no o tome apsolutno više nitko ne govori. Vidimo koliko je to komplicirano, vidimo da društvo pati, skupa sa europskim tržištem. Izlazak iz EU tržišta države čini ranjivijima, i više ne postoje ozbiljne političke opcije koje ozbiljno razmišljaju o izlasku.

 

Emisija je emitirana 11. lipnja u 15:05.

 

 

11.06.2019 14:14:02

Facebook Twitter Instagram