Eu projekt

EU kviz- Trebaju li Britanci ponoviti referendum?

Već duže vremena, od neočekivanog rezultata britanskog referenduma, Brexit je dominanta tema europske, ali i svjetske politike.

Unatoč aktivnom radu na sporazumu, i dalje je nejasno kako bi izlazak iz Velike Britanije iz Europske unije, a posebno kako će Europa izgledati nakon toga. Mnogi građani problematiku ne razumiju u potpunosti, a obzirom da se čini da postoje brojne razmirice unutar britanskog parlamenta i društva, sve se češće govori da bi se referendum možda trebao ponoviti. Zato smo pitali hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu, kakav je njen stav.

Kako nam je ispričala, Velika Britanija joj je osobno jako bliska i smatra da britanski političari zapravo kontroliraju cijelu priču, iako se naoko čini kaotičnom.

Britanci su na početku bili 'arogantno uvjereni' u pozitivan ishod svog izlaska, no u međuvremenu je postalo jasno kako ih čekaju brojne komplikacije, što pokazuje da od referenduma 'ništa dobro ne može izaći', kazala je Zovko.

Izlazak iz EU znači izlazak iz mirovnog sporazuma sa Irskom, pa Zovko smatra da Britanci na neki način pokušavaju izbjeći izlazak. No, kakav god bude bio krajnji ishod, sve ono što donosi mir i stabilnost EU, treba pozdraviti.

A referendum i razmirice unutar Velike Britanije i posljedično Europe, ukazuju na razjedinjenost građana, smatra Tonino Picula. Kako kaže, nije siguran da bi novi referendum izbrisao unutarnje podjele, no siguran je da bi rezultat referenduma bio drukčiji da se danas ponovi jer su se Britanci u posljednje dvije godine suočili sa potencijalnim posljedicama izlaska- od gubitka prihoda, odlaska kompanija, nestašice robnih i prehrambenih proizvoda, i još mnogo toga.

 

Emisija je emitirana 30. listopada 2018.

 

30.10.2018 16:47:41

Facebook Twitter Instagram