Eu projekt

EU kviz- Ured Europskog parlamenta

 Putem našeg EU kviza slušatelji i naši sugrađani imaju priliku saznati sve što ih zanima o Europskom parlamentu, europskim politikama, radu naših zastupnika, ali i pokazati što sve sami znaju. Također mogu saznati nešto više i o institucijama povezanima sa Europskim parlamentom, kao što je zagrebački Ured Europskog parlamenta.

Tim smo povodom njihova pitanja proslijedili voditeljici Ureda Violeti Simeonovoj Staničić- U svibnju nas očekuju izbori, pa će u prvoj polovisi godine sve naše aktivnosti biti usmjerene i obilježene kampanjom koju vodimo kako bismo potaknuli građane da izađu na izbore. Kao što vjerojatno znate, na prošlim izborima Hrvatska je bila među državama članicama s najslabijim odazivom od 25%, dok je među mladima još porazniji rezultat od 13%.

Slušatelje je zanimalo što Hrvati inače misle o Europskoj uniji, a Simeonova Staničić istaknula je istraživanje javnog mnijenja Eurobarometar koje pokazuju da 68% građana Europske unije podržava članstvo svoje države, uključujući Hrvate.

Na stranicama ovajputglasam.eu građani se mogu uključiti u aktivnosti Ureda ili predložiti svoje, za što će dobiti logističku podršku. Jedan od web projekata Europskog parlamenta je i 'Što Europa čini za mene?' ili what-europe-does-for-me na kojoj zainteresirani građani mogu pronaći informacije u projektima u svojoj sredini, odnosno pozitivne učinke europskih aktivnosti na lokalnu zajednicu i građane.

Pa koliko su građani svjesni da se na europskoj razini ne donose neke daleke politike, nego i one koje utječu upravo na naš svakodnevni život. Od proračuna koji nam omogućuje povlačenje financijskih sredstava za brojne kulturne, umjetničke, obrazovne programe, do poticaja za zapošljavanje ili čak načina na koji gospodarimo otpadom? Violeta Simeonova Staničić kazala je da joj se čini da su građani sve svjesniji- I u hrvatskim medijima se raspravlja kako će Europa izgledati poslije Brexita te na koji će način utjecati na Hrvatsku. Isto tako vidim, posebno na lokalnoj razini poput brodske Tvrđave, da je infrastruktura sve bolja i opremljenija zahvaljujući sredstvima EU. Samo o tome moramo malo više, pozitivnije i otvorenije razgovarati.

Upravo zato trebali bismo izaći na europske izbore u svibnju, poručila je.

 

 

Emisija je emitirana 22. siječnja u 15:05.

 

22.01.2019 14:18:52

Facebook Twitter Instagram