Eu projekt

EU kviz- Zašto izaći na izbore?

 Izbori za Europski parlament sve su bliži. Zašto na njih izaći i koliko zapravo utječu na našu svakodnevnicu, zanimalo je našu slušateljicu Karlu. No, za početak, kako funkcioniraju europski izbori?

Svakih pet godina građani biraju predstavnike u parlamentu, neposredno izabranoj instituciji koja štiti njihove interese u postupku odlučivanja. Načini glasanja u Europskoj uniji međusobno se razlikuju, no imaju i neka zajednička obilježja.

Idući izbori održavaju se od 23. do 26. svibnja, a u Hrvatskoj 26.svibnja 2019, no koga biramo? Odgovor je dao Marko Boko iz Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu- Biramo članove Europskog parlamenta iz 27 (ne 28!) država članica, obzirom na najavljeni Brexit, tako da će Hrvatska ovoga puta imati 12, a ne 11 zastupnika.

Političke stranke, liste i kandidati uskoro će biti poznati, a Ured se bavi izlaznošću i važnosti sudjelovanja na izbore, stoga su pokrenuli kampanju ovajputglasam.eu. Radi se o kampanju usmjerenoj primarno na građane kojih se odluke parlamenta možda najviše tiču, a najmanje izlaze na izbore, a to su- mladi. Na prošlim izborima, izlaznost mladih u Hrvatskoj bila je tek 13%, kazao je Boko.

Zašto je onda važno da se mladi odazovu na izbore?

Boko napominje da je matematika jednostavna- ako mladi ne izađu na izvore, onda netko drugi donosi odluke umjesto njih. Netko drugi ima moć odlučivanja u kojem smjeru Europa ide i ako se mladi više angažiraju, njihovi će interesi i važne teme imati veću šansu biti dobro zastupljeni u parlamentu.

No, inercija mladih na europskim izborima nije isključivo hrvatski problem, općenito je slaba građanska participacija, a upravo je zato kreirana kampanja 'Ovaj put glasam'. 

Koliko ovi izbori utječu na naš svakodnevni život? 

Boko napominje da mladi imaju značajnu korist od hrvatskog članstva u Europskoj uniji, od programa za mlade, studente, mlade profesionalce...dok statistike pokazuju kako upravo oni najmanje izlaze  na izbore. To je dosta zanimljivo, iako negativno, dodao je, te naglasio kako građani trebaju uzeti mogućnosti i odgovornost u svoje ruke.

Ukoliko želite saznati više o kampanji, možete to učiniti na stranici ovajputlgasam.eu, a više informacija o tome kako Europska unija djeluje u našoj neposrednoj blizini, mogu se pronaći na stranici what-europe-does-for-me.eu.

 

Emisija je emitirana 5. prosinca u 15:05.

12.05.2018 13:16:00

Facebook Twitter Instagram