Eu projekt

EU kviz- Zeleni tjedan Europske unije

Ovoga tjedna razgovaramo o ekologiji i zaštiti okoliša. Što je to Zeleni tjedan Europske unije, pitali smo naše slušatelje koji su točno pogodili da se radi o tjednu fokusiranom na ekologiju.

Svojom politikom, Europska unija donijela je niz zakona o kvaliteti zraka, kemikalijama, klimi, otpadu, i vodi. Naime, cilj je prijeći na niskougljično i učinkovito gospodarstvo , očuvati bioraznolikost i zaštititi ljudsko zdravlje. Kao jedna od aktivnosti, EU je organizirao Zeleni tjedan koji je službeno otvoren danas u Nizozemskoj, a predviđa summit zelenih gradova i brojne aktivnosti diljem Europske unije. Jedna od takvih aktivnosti održava se i u Slavonskom Brodu. Početak tjedna tako je obilježila izložba fotografija Natura 2000 područja i zaštićenih podučja naše županije autora Dražena Fligića. Zeleni tjedan odvija se u suradnji s lokalnim zajednicama, što je potvrdio i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, koji je ispričao kako su se kao članica EU priključili aktivnostima vezanima za okolišne politike.

Suradnici Brodsko-posavske županije u organizaciji ovotjednih događanja su Javna ustanova Natura Slavonica, Hrvatsko šumarsko društvo Slavonski Brod i Nova Gradiška, Brodsko ekološko društvo i Biciklistički klub Psunj.

Tako će ovoga tjedna ispred zgrade Brodsko-posavske županije biti izložene fotografije izložbe 'Sava-susret kulture i prirode', održat će se Dan otvorenih vrata ornitološkog rezervata Bara Dvorina i Značajnog krajobraza Gajna. Tu će biti i stručna predavanja, a 2.6. održat će se biciklijada Nova Gradiška-Prašnik sa startom u 10 sati ispred Doma hrvatskih branitelja.

Europske politike prenose se i na lokalne zajednice. Tako se organizira učinkovito gospodarenje otpadom, ali i opremanje građana biorazgradivim vrećicama za smeće, ili spremnicima za reciklažu. Ne treba zaboraviti ni energetsku obnovu. Svi ti projekti odvijaju se u nekoliko faza, a za njih su nadležni upravo gradovi i županije, zaključio je Bošnjaković.

 

Emisija je emitirana 21. svibnja u 15:05.

 

 

 

21.05.2019 13:43:00

Facebook Twitter Instagram