Eu projekt

EU minute- Dan Europe

Na današnji dan obilježava se Dan Europe, a bio je to prigodan dan da u našoj emisiji EU Minute porazgovaramo sa mladima iz cijele Europe koji su ovih dana posjetili Slavonski Brod.

Zašto, ispričala nam je Božica Sedlić iz Europe directa Slavonski Brod. Naime, održala se dodjela nagrada za najoriginalnije video uratke na natječaju Europe directa Hrvatska 'I ovaj put glasam', koji su zajednički organizirale lokalne podružnice ED centara, Savjet mladih Slavonskog Broda i Savjet mladih Brodsko-posavske županije. Naime, mladi su imali zadatak na kreativan i originalan način odgovoriti zašto će oni i zašto bi drugi trebali izaći na izbore, na način prilagođen mladima- Dobili smo jako veliki broj radova i  bilo je vrlo teško odlučiti koga odabrati. Na kraju smo odabrali deset najboljih i njima ćemo uručiti nagrade, a one su vrlo vrijedne- mogućnost sudjelovanja na višednevnom seminaru Međunarodni parlament mladih ovdje u Slavonskom Brodu, a predstavništvo Europske komisije daruje obilazak europskih institucija u drugoj polovici 2019. Savjet mladih Slavonskog Broda će za najduhovitiji video pokloniti kameru, a njihovi kolege iz Savjeta Brodsko-posavske županije sa e-readerom.

Sve se to događa u sklopu Međunarodnog parlamenta mladih koji je core aktivnost kako bi mlade potaknuo na izbore, ali i kako bi ih se potaknulo da se uključe u život Europske unije- Jer bez toga ne možete graditi život u svojoj obitelji, mjestu, državi ii Europi. Pasivnost je najveći neprijatelj kvaliteti i sreći naših života. 

Mladi se na ovakav  način uče političkoj participaciji, a Božica Sedlić pohvalila je suradnju sa hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu te svim europskim institucijama u Hrvatskoj, koje su uvijek spremne priključiti se raznim projektima i prijedlozima- Ovakav oblik rada trebao bi biti dobar poticaj da se građani pokrenu, da shvate da stajanjem sa strane ne mogu učiniti ništa. Stvarnih pomaka bez snažnijeg aktivizma, ne može biti.

 

Emisija je emitirana 9.svibnja u 11:05.

 

13.05.2019 09:35:10

Facebook Twitter Instagram