Eu projekt

EU Minute- Glas Europskog parlamenta

 U sklopu projekta Glas Europskog parlamenta, Radio Slavonija svakog četvrtka emitira emisiju EU Minute.

Prilika je to da da se posvetimo temama iz Europskog parlamenta, ali i hrvatskim zastupnicima. Naime, u EU Parlamentu je nedavno održan Europski Inovacijski Summit, a ovogodišnja tema bila je 'Europa – globalni predvodnik u inovacijama', uz brojne zanimljive rasprave o prijedlogu novog višegodišnjeg proračuna EU-a, zatim o sredstvima koja se ulažu u inovacije i istraživanja u okviru programa Obzor, načinima jačanja inovativnosti u slabije razvijenim regijama Unije, ostvarenom i budućem napretku u razvoju sektora ključnih za konkurentnost Europe, i slično. O tome kakva je važnost inovacija za poduzeća i gospodarski rast, i kakva je situacija sada u odnosu na prije 10 godina, govorila je zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić; ujedno predsjednica Foruma EU parlamenta Znanjem za inovacije.

Zastupnica Maletić potvrdila je važnost umrežavanja i razmjene znanja te je istaknula potrebu za hvatanjem koraka s trendovima koji se razvijaju u Europskoj uniji. 

Još jedna od važnih tema ovih dana u EU parlamentu bio je i nedavno održan Održan okrugli stol na temu “Proširenje EU-a na Zapadni Balkan, mladi, te utjecaj rezolucije Europskog parlamenta- slučaj Bosna i Hercegovina”, a u organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu, Željane Zovko .

Sudionici okruglog stola bili su studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Magdalena Vučina, mladi iz Bosne i Hercegovine, stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda te predstavnici nevladinih organizacija.

Tijekom interaktivnog sastanka sudionici su još jednom potvrdili svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine te naglasak stavili na pozitivan utjecaj rezolucija Europskog parlamenta u kontekstu položaja mladih u Bosni i Hercegovini.Tijekom obraćanja na konferenciji, zastupnica Zovko je ukazala na ključne probleme u funkcioniranju Bosne i Hercegovine te poruke koje treba slijediti kako bi postala zemlja mira i stabilnosti, u okviru modernih europskih federalnih rješenja...

Prije nekoliko dana održana mini plenarna sjednica na kojoj je Europski parlament usvojio Izvješće o Izvješću Komisije o Srbiji za 2018. godinu te  Izvješće o Izvješću Komisije o Makedoniji za 2018. godinu. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u raspravi o oba izvješća te se kritički osvrnula na situaciju u Srbiji, a kritizirala je i postupanje EU kada je riječ o Makedoniji.

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europski parlament prihvatio je važan sporazum o slobodnoj trgovini EU-a i Japana...    Sporazum ukida većinu carina na proizvode koje EU izvozi u Japan, a njime su najveći EU dobitnici: proizvođači vina, žestokih pića, mliječnih proizvoda, tekstila, kožna industrija, javna nabava za željeznice, male i srednje tvrtke. Sporazumom se također ostvaruje Potpora otvorenoj trgovini temeljenoj na pravu i na promicanju EU vrijednosti.

Također, bilo je riječi i o borbi protiv terorizma: Parlament daje preporuke za novu EU strategiju - 

·         Uloga Europola i eu-LISA-e mora se ojačati

·         Dijeljenje podataka treba biti standardizirano i interoperabilnije

·         Suzbijati radikalizaciju, kako online tako i offline

·         Zajednička definicija pojma "žrtve terorizma" i uspostava Koordinacijskog centra EU-a

 

 

Emisija je emitirana 13. prosinca u 11:05.

 

13.12.2018 11:30:00

Facebook Twitter Instagram