Eu projekt

EU Minute- Glas Europskog parlamenta

 U emisiji EU Minute, u sklopu projekta Glas Europskog parlamenta, u programu Radio Slavonije ovog smo tjedna ugostili hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu- Davora Škrleca.

Škrlec je inače član kluba Zelenih, a diplomirao je na temu energetike i prije svog mandata, radio je kao profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. 2016. izašao je iz stranke ORAH zbog neslaganja s vodstvom i nezadovoljstva načinom na koji stranka pristupa problemima građana.

 U svojoj karijeri, aktivno se bavio energetikom i znanošću, pa smo ga pitali čime se bavi u Europskom parlamentu i za što se zalaže kao član Zelenih- Bavim se sa nekoliko tema koje su važne javne europske politike i koje bi trebale doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena, ali i novom zapošljavanju unutar Europske unije i Hrvatske, posebice mladih. To su kružna ekonomija koja je okosnica politike vezane za gospodarenje otpadom- kazao je Škrlec, koji također radi i na konkretnim problemima koji muče hrvatske građane poput uvođenja liftova u stambene zgrade, boljeg javnog prijevoza, ekologije, ali i inkluzije invalida u društvo kako bi ono bilo humanije društvo jednakih.

Pa što je to kružno gospodarstvo i zašto je bitno? Radi se o modelu proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posudbu, ponovno korištenje, popravljanje i reciklažu materijala i proizvoda što je dulje moguće kako bi se stvorila dodatna vrijednost. Na taj način, smanjuje se životni vijek proizvoda, a istovremeno se smanjuje količina otpada. Europska unija godišnje proizvede 2 i pol milijardi tona otpada, a Davor Škrlec upozorava na rok koji Hrvatska ima da prijeđe na kružno gospodarstvo. Naime, ako prekoračimo rok, što je vrlo vjerojatno, Hrvatska može dobiti novi rok od dvadesetak godina- No, moramo shvatiti da smo mi jako daleko od razvijenih članica Europske unije što se tiče recikliranja i gospodarenja otpadom, pa taj rok od dvadesetak godina i nije tako velik. Moramo uložiti puno financijskih sredstava, ali i puno političke te osobne volje. 

Zato smo Davora Škrleca pitali kakvo je njegovo mišljenje o regionalnim centrima za gospodarenje otpadom. Naime, regionalni centri trebali bi biti investicijski projekti u infrastrukturi za gospodarenje otpadom, sa detaljnim pravilima gospodarenja otpadom, no iz raznoraznih razloga, neki od njih još uvijek nisu počeli sa radom. Problem je u tome što su svi ti projekti sada već zastarjeli jer su bazirani na tehnologijama koje više ne mogu ostvariti posljednje dogovorene ciljeve- To mogu biti centri koji će biti namijenjeni sortiranju otpada, ali ne smijemo miješati plastiku sa drugim materijalima jer se materijali zaprljaju i njihova vrijednost na tržištu otpada. Potreban je, dakle, poputni redizajn tih centara za gospodarenje otpadom ako želimo biti ekonomski uspješni u gospodarenju otpadom- napominje Škrlec.

Inače je aktivan i u borbi protiv klimatskih promjena, a smatra i da Hrvatska može bolje po pitanju socijalne uključivosti- Naš izborni zakon je vrlo restriktivan prema građanima koji bi mogli glasovati, ali imaju možda problem sa pokretljivosti ili nisu ocijenjene kao poslovne sposobne. Upravo tu možemo iskoristiti europske socijalne i strukturne fondove kako bismo pridonijeli mobilnijem društvu. Također imamo sredstva na raspolaganju za edukaciju onih koji rade sa ugroženim skupinama, a sve su to socijalne mjere koje doprinose uključivanju građana u društvo.

Emisija EU Minute emitirana je na frekvenciji Radio Slavonije 3. siječnja 2019., u 11:05.

03.01.2019 09:12:00

Facebook Twitter Instagram