Vijesti

EU Minute- Glas Europskog parlamenta

 I ovoga četvrtka u našoj emisiji EU Minute ugostili smo hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Naime, u emisiji pratimo aktualnosti iz Europskog parlamenta i politike koje utječu na život ne samo građana Hrvatske, nego i cijele Europe, a tim smo povodom ovoga tjedna razgovarali sa zastupnicima Toninom Piculom i Dubravkom Šuicom.

Picula je zastupnik u Europskom parlamentu već 2 mandata, a kao jedan od imperativa njegovog rada je poboljšanje kvalitete života na otocima. Upravo zato nominiran je za zastupnika godine od strane Europske federacije malih otoka. Aktivno radi na razvoju otoka, osobito energetike, stoga smo pitali zašto upravo otoci trebaju biti predvodnici prelaska na obnovljive izvore energije- Prije svega, došlo je do izuzetnog zanimanja za energetiku u posljednjih četiri, pet godina u svim institucijama Europske unije. Energetika je velika tema i europske i svjetske politike, a dosta je razloga zašto je to tako- prije svega, naravno da postoje određeni politički razlozi. EU želi vlastitu integriranost nastaviti jačanjem takozvane energetske unije, a sama ne proizvodi dovoljne količine energije i još uvijek ovisi o uvozu, prije svega iz Rusije. Zato se Europa opredijelila za alternativne izvore energije, i postalo je jasno da su otoci postali 'laboratoriji' na kojima bi se trebalo iskušati nove energetske strategije jer otoci sami ovise o uvozu svega potrebnog za život i procijenjeno je da bi na ovaj način mogli postati energetski autonomni.

Tijekom svog mandata angažirao se i po pitanju migracija, ali redovito je upozoravao i na propuste same Europske unije. Tim je povodom posjetio i Tursku kako bi iz prve ruke vidio iskustva sa granice sa Sirijom,  jer kako kaže, izbjeglička kriza se i danas osjeća u Europskoj uniji koja je bila potpuno nespremna za taj šok. Zato je važno graditi odnose sa Turskom jer Europa s njom ima poseban dogovor i zato je Turska važan faktor. 

A upravo na tom tragu, jedna od tema plenarnih sjednica Europskog parlamenta bila je i reforma sustava azila. Naime, procijenjeno je kako sustav nije dovoljno učinkovit, a pritom i europske zemlje nemaju ujednačenu i ravnopravnu politiku po tom pitanju. Kakav je stav Tonina Picule?- Europska politika azila bila je predmet ozbiljnih rasprava i prije same krize jer se pokazalo da je pravilo koje je važilo već duže vrijeme, o tome kako se zemlja u koju izbjeglice prve stupe mora za njih i pobrinuti, ne funkcionira. Jednostavno, zemlje se s time nisu mogle jednako nositi i to je izazvalo nesolidarnost među državama članicama, što je dovelo do porasta populizma i nepovjerenja.

Dubravka Šuica također je nominirana za zastupnicu godine i to na području borbe protiv raka. Sama je organizirala nekoliko Fight &Win konferencija na tu temu, a posljednja je održana upravo u Bruxellesu. Tim je povodom istaknula kako se angažirala oko ovog pitanja, unatoč tome što nije zdravstveni djelatnik po struci, jer je danas ta bolest izlječiva i zato moramo podići svijetst javnosti kako bi se bolest destigmatizirala, a društvo pomoglo oboljelima- Političari su neophodno važni u ovom segmentu jer je danas vrlo važno da se odvoji novac iz proračuna za pametne lijekove, razvoj i inovacije i zato mislim da smo izvršili dobar pritisak na europske institucije, ali i hrvatske, tako da se nadam da će svi izdvojiti više novca za liječenje od karcinoma.

Dapače, kao članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, upravo na posljednjoj plenarnoj sjednici, Šuica je uputila Europskoj komisija pitanje o upotrebi i regulaciji kanabisa u medicinske svrhe jer, kako kaže, poziva na lakši pristup kanabisu u te svrhe, bolju informiranost građana, ali i bolju regulaciju i istraživanje lijekova od konoplje- Korištenje bi oboljelima olakšalo život, a istovremeno postoji bojazan da bi se konoplja mogla iskoristiti iz krivih razloga, no nadam se da radimo u pravom smjeru i da bi se nakon potvrđenih indikacija mogla koristiti konoplja kao lijek.

 

Emisija EU Minute emitirana je u programu Radio Slavonije 31. siječnja u 11 sati i 5 minuta.

31.01.2019 12:20:00

Facebook Twitter Instagram