Vijesti

EU Minute- Glas Europskog parlamenta

Još jednu emisiju EU Minute posvetili smo hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, ovoga tjedna Jozi Radošu.

Naime, emisiju emitiramo u sklopu projekta Glas Europskog parlamenta kojim pratimo zastupnike i sva događanja u europskoj politici, osobito ona važna za Hrvatsku.

Jozo Radoš inače je bivši ministar obrane, od 2012. bio je promatrač u parlamentu, a od 2014. i zastupnik. Član je nekoliko odbora, a jedan od njih je i Odbor za vanjsku politiku te izaslanstvo za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom. Upravo je na posljednjoj sjednici predstavljeno izvješće o Bosni i Hercegovini u 2018. godini na kojem je izlagao i sam Radoš, primjetivši da se ulazni tren BiH zastavlja u posljednje dvije godine te je teško predvidjeti u kojem će se smjeru situacija dalje razvijati.

Budućnost Europe tema je svake od plenarnih sjednica, a na tu temu održavaju se rasprave između zastupnika i premijera ili predstavnika zemalja članica, kao što je ovog puta na redu bila Italija. Pa kakva je budućnost Europe iz perspektive zastupnika Radoša?- Europa se nalazi u stanovitoj krizi, ali to nije prvi puta, često postoje zastoji na njenom putu. Mislim da je najveći problem rast lijevog i desnog populizma koji osporava sve, ne nudeći rješenja, nego samo napadajući i kritizirajući. Zatim su tu pitanja terorizma, pitanja migracija...pitanje poremećaja u međunarodnim odnosima u kojima više nema bipolarnosti i unipolarnosti. Europska unija se teško nalazi u svemu tome, ali sam siguran da je EU sjajan projekt koji će sigurno ići dalje sa malim zastojima. Suradnja, slobodno kretanje, zajedništvo, komunikacija, trgovina...zajednički nastup prema drugima nema alternative.

A među mnogim temama kojima se bavi, Radoš je pokrenuo i prijedlog za rezoluciju o slobodi medija kao preduvjetom za demokratske izbore zajedno sa kolegom Ivanom Jakovčićem, pa smo ovom prilikom prokomentirali i najavljeni Zakon o nedopuštenom ponašanju na internetu koji je već u samom startu izazvao kontroverze jer kritičari kažu da se radi o kršenju slobode govora- To je uvijek pitanje sukobljenih vrijednosti i načela. Jedno je sloboda govora, a drugo zaštita od nedopuštenih oblika komunikacije i to nije nimalo jednostavno postaviti. Vrlo je otvoreno područje, a osobito je teško riješiti tu dilemu u digitalnom svijetu kada imate ogroman broj sudionika, te komplicirane tehničke uvjete, tako da je to pitanje otvoreno i time ćemo se baviti idućih desetljeća.

A kad smo kod Hrvatske, njegova je stranka GLAS nedavno podnijela inicijativu za ukidanjem Vatikanskih ugovora koja, očekivano, u Saboru nije prošla. Zašto, po Radošu, treba revidirati Vatikanske ugovore?- Činjenica je da je Hrvatska zemlja koja neusporedivo najviše novaca daje Katoličkoj crkvi. Zašto? Posebno u odnosu na svoje mogućnosti. Zašto bi davala više od Španjolske, Italije i ostalih zemalja. Drugo pitanje je kako se taj novac troši? Građani to trebaju znati. Oko toga bi također trebala postojati mogućnost uvida nadzornih tijela, ali i javnosti. 

A ovom prilikom, Radoš je najavio i kandidaturu na europskim izborima u svibnju kao kandidat Amsterdamske koalicije.

 

Emisija EU Minute emitirana je 21. veljače u 11 sati i 5 minuta.

 

Facebook Twitter Instagram