Eu projekt

EU Minute- Ivan Jakovčić

U današnjim EU Minutama ugostili smo zastupnika u Europskom parlamentu, Ivana Jakovčića, s kojim smo se susreli na posljednjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

U politici je od ranih devedesetih, bivši je predsjednik IDS-a, bivši saborski zastupnik i istarski župan, a u Europskom je parlamentu od 2014. Kako kaže, ima puno toga što bi istaknuo u svom dosadašnjem radu- Prvi sam na ljestvici aktivnosti od svih zastupnika, moj rad je ovdje primijećen. Izdvojit ću pobjedu kada je u pitanju zaštita imena vina teran, koju smo uspjeli izvojevati protiv prijatelja iz Slovenije. Druga je Jadransko jonska inicijativa, Pelješki most i potreba njegove gradnje...Također ću navesti da je čak osam točaka dnevnog reda parlamenta raspravljano na moju inicijativu. To je rad Haaškog suda, stanje brodogradnje, čekanje na granicama, potresi u Italiji...Dao sam i inicijativu da se Europska komisija i Vijeće izjasne o slobodi medija u zemljama središnje i jugoistočne Europe, osobito zemljama koje su tek na putu da postanu članice EU.

Budućnost Europe tema je svake plenarne sjednice, a debate između članova parlamenta i predstavnika država članica često su žustre. Obzirom na rastući populistički val diljem Europe, kao i sve veću popularnost desničarskih stranaka, pitali smo Jakovčića kakva je budućnost Europe iz njegove perspektive- Sve je legitimno ako je demokratski i ako je pobjeda ostvarena na izborima. Činjenica je i da neke praktički neofašističke stranke pobjeđuju u Europi. U pet godina se, recimo, talijanska politička scena stubokom promijenila, i to zahvaljujući neodgovornosti socijaldemokrata koji su takvo što dopustili. Znam da malo koga to zanima, ali to je vidljivo kad je neodgovorna politika s ljevice ili desnice- dovodimo građane u probleme, zaključio je Jakovčić.

Obzirom da ćemo u idućem sazivu dobiti još jednog zastupnika, kako smo se dosad u ovih 6 godina pozicionirali u Europskom parlamentu? Jakovčić smatra da su hrvatski zastupnici zamijećeni u parlamentu, a posebno mu se čini da Ruža Tomašić ima ozbiljnog utjecaja u svojoj stranci. Iako se ideološki razlikuju, pomažu si u brojnim pitanjima. 

Suradnja među zastupnicima je, dakle, dobra, a Jakovčić kaže da je suradnja s Vladom loša, jednaka kao i za vrijeme SDP-ove Vlade- Čini mi se HDZ ima komunikaciju sa svojim zastupnicima, ali s nama ostalima ne. 

Ivan Jakovčić ovom nam je prilikom također ispričao kako ni sam ne zna što očekivati od skorašnjeg hrvatskog zasjedanja Europskom unijom, naoko bi rekao da za to nismo spremni i da se nitko ne priprema. Osvrnuli smo se također na pritužbe poljoprivrednika da imaju problem sa realizacijom kada dođe do povlačenja sredstava iz fondova, na što nam je pojasnio kako svi novci koji dolaze iz Europe, dolaze preko hrvatskog ministarstva. Europska birokracija je uvijek jednaka, no primjetna je sporost i tromost ministarstva i Zagreba, gdje leži korijen problema, zaključio je.

I za kraj, Jakovčića smo upitali što Slavonija može naučiti od Istre koja je danas jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija, dok je Slavonija na drugom kraju spektra i njeni se građani često osjećaju zapostavljeno. Podsjetio je kako je i Istra bila siromašna i poharana devedesetih, no kako su se ozbiljno dali  na posao jer ništa od današnjeg uspjeha ne bi dočekali da su čekali Zagreb da se za njih pobrine. Napomenuo je ovom prilikom kako turistička sezona traje tek nekoliko mjeseci, dok Slavonija ima daleko jače resurse koje mora iskoristiti, za svoje dobro. SexLocals.ch

 

Emisija je emitirana 7. ožujka u 11:05.

 

07.03.2019 14:01:49

Facebook Twitter Instagram