Eu projekt

EU Minute- Izbori su sve bliži

Europski izbori sve su nam bliže, održavaju se već ove nedjelje. Prošle izbore obilježila je relativno niska izlaznost građana, a primjetno je kako dobar dio njih nije sasvim siguran koje su razlike između hrvatskih i europskih izbora. Za pojašnjenje smo pitali Marka Boku iz Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu koji nam je pojasnio kako se ovi izbori održavaju čak 3 dana, ovisno o zakonodavstvu država članica.

U Hrvatskoj će to biti u nedjelju 26. svibnja, a zbor je šarolik i velik, svatko za sebe može pronaći odgovarajućeg predstavnika za kojeg vjeruje da bi najbolje zastupao njegove interese u Europskom parlamentu. A posebna je zanimljivost to da građani mogu birati i preferencijalno, odnosno svoj glas dati kandidatima neovisno o njihovom mjestu na listi. Naravno, glasovanje je omogućeno i onim građanima koji iz različitih razloga, naprimjer zbog bolesti, ne mogu osobno doći na biračko mjesto ili su promijenili mjesto boravka.

Zagrebački Ured Europskog parlamenta mjesecima je aktivno radio na kampanji ovaj put glasam kako bi se građane potaknulo da iskoriste svoje demokratsko pravo. Tim su povodom posjetili Slavonski Brod, a kampanja je primarno bila usmjerena na mlade kako bi shvatili važnost demokratskog angažmana. Kako su oni reagirali?- Naša iskustva su pozitivna. Ono što možemo primijetiti u odnosu na 2014. godinu, interes je veći i veći je broj informacija. U kampanju se ovoga puta uključilo preko 27 tisuća građana, pa smo tako u samom vrhu Europske unije, a nadamo se da će se to pozitivno odraziti i na izlaznost na izbore.

Obzirom da je Brexit odgođen, i izbori će se tome prilagoditi, ali i zemlje članice koje su odlaskom Velike Britanije trebale dobiti još zastupnika u svojim redovima. To znači da će Britanci moći izaći na izbore, no jednom kada zaista napuste EU, ostale države članice dobit će dodatne zastupnike. Primjerice, Hrvatska će tako imati 12 zastupnika, a posljednji, dvanaesti u parlament će otići ovisno o rezultatima izbora.

Inače, ovi su izbori najvažniji europski izbori od sedamdesetih, obzirom na žestoku političku polarizaciju u Europi, ali i diljem svijeta-Europski parlament će poslije ovih izbora biti jako fragmentiziran, nikad nije bilo veće podjele. Stranke na koje smo naučeni da osvajaju većinu, više to neće moći dobiti tako lako, a na krajnjem spektru je niz stranaka. I zato je jako važno da donesemo odluku tko će nas tamo zastupati, kazao je Boko.

Europski parlament donosi razne dokumente, a većina ih je obavezna i države članice imaju dvije godine da ih implementiraju. Ako je nacionalni zakon napredniji od 'zakona' EU, onda ostaje na snazi, no ako je europska odluka naprednija, onda države moraju postupati u skladu s njom.

I za kraj, podsjetimo da su europski izbori već ove nedjelje!

Emisija je emitirana 23. svibnja u 11:05.

 

23.05.2019 13:14:00

Facebook Twitter Instagram