Eu projekt

EU Minute- Izmjene EU proračuna i Direktivna o nepoštenim trgovačkim praksama

 Ovaj tjedan obilježila je još jedna plenarna sjednica Europskog parlamenta održana u Strasbourgu gdje se raspravljalo o mnogim važnim temama. Tim smo se povodom susreli i sa hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi našim slušateljima približili aktualnosti.

Jedna od važnijih tema ove plenarne sjednice bio je program InvestEU koji bi trebao zamijeniti dosadašnji Europski fond za strateška ulaganja, ispričala je Ivana Maletić, ali razgovaralo se i o zaštiti europskog proračuna. Naime, radi se o mogućem zamrzavanju europskih isplata zemljama članicama koje ne poštuju vladavinu prava- točnije, nisu dovoljno efikasne u borbi protiv korupcije ili ne poštuju neovisnost pravosuđa- To je posebna regulativa, takozvani rule of law. Njome se želi državama koji se ne pridržavaju propisa i pravila Europske unije, blokirati sredstva programa ili europskih fondova, što je važno, osobito za manje razvijene zemlje poput Hrvatske.

No, Maletić se usprotivila uredbi jer kako kaže, korisnici tih sredstava su poduzetnici, poljoprivrednici, škole...i brojne druge institucije, koje ne bi trebale biti kažnjene zbog onoga što rade ili ne rade njihove Vlade- Takvom regulativom kažnjavamo krajnje korisnike koji ne mogu utjecati kako Vlada vlada- zaključila je Maletić.

Na plenarnoj sjednici, svoj govor je održao i predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker povodom dvadesete obljetnice eura. 'Kad smo pokrenuli postupak prema jedinstvenoj valuti, smatrali su nas luđacima', kazao je Juncker. Novinari, stručnjaci, profesori...predviđali su raspad unije zbog eura kao jedinstvene valute. No, danas je euro druga najstabilnija valuta na svijetu, a Juncker je jedini potpisnik ugovora iz Maastrichta koji je i dalje aktivan u politici. Naime, ugovor je potpisan 1992., a njime su postavljeni temelji jedinstvene unije i zajedničke valute. U svom govoru povodom rekapitulacije 20 godina eura, Juncker je naglasio da je bilo pogrešaka na tom putu, dok je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi naglasio kako euro jamči stabilnost i zajedništvo europske zajednice.

A ovacije u parlamentu izazvala je Junckerova izjava kako mu je žao što za vrijeme grčke krize nije bilo dovoljno solidarnosti, no i Grčka je danas na putu pronalaženja mjesta među starim europskim demokracijama. Obzirom da se ulazak Hrvatske u eurozonu bliži, a hrvatski guverner Boris Vujčić proglašen je najboljim guvernerom Istočne i Srednje Europe, pitali smo Ivanu Maletić kakav je njen stav o ulasku Hrvatske u eurozonu- Zapravo uvijek uvođenje eura prate negativne kampanje u svim državama članicama. To je pitanje nacionalnog identiteta, građani su vezani za svoju valutu i boje se gubitka suvereniteta. No, nije samo to. Često mi naši poduzetnici na konferencijama znaju reći da smo prenerazvijeni i da bi naš ulazak u monetarnu uniju značio dodatno siromašenje. Zato je Vlada donijela Strategiju ulaska u eurozonu jer je to proces kojem se trebamo prilagoditi, kako bi naš standard bio veći, a građani ojačani. Čak je u novom proračunu čitav jedan program posvećen strukturnim promjenama kako bi članice dovoljno ojačale, da eurozona postane njihovo prirodno okruženje, a šok od ulaska ne prevelik.

U Strasbourgu smo se susreli i sa zastupnicom Marijanom Petir koja se aktivno zalaže za bolju regulaciju pesticida na području Europske unije, a ovom prilikom naglasila je svoje zadovoljstvo novom Direktivom o zabrani 16 nepoštenih trgovačkih praksi- Jako je važno da ta Direktiva stupi na snagu do kraja našeg mandata jer se pokazalo da je nepoštena trgovačka praksa najveći neprijatelj naših, ali i europskih poljoprivrednika. Na moju inicijativu je i u Hrvatskoj donesen Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse, no još nije stupio u punoj snazi. Kada razgovaram s mladim poljoprivrednicima koji odlaze iz Slavonije, često ih pitam zašto ne ostanu na svojoj zemlji i samozaposle se, a oni odgovaraju kako se boje da neće uspjeti jer na tržištu vladaju prekupci, zakupci i šverceri, a odnosi nisu pošteni.

No, pozitivnih primjera hrvatskih poljoprivrednika uvijek ima i rado ih ističe, dodala je, a ova Direktiva samo će ih dodatno osnažiti. Zato bi trebalo i ozbiljnije pristupiti povlačenju europskih sredstava za poljoprivredu jer vremena imamo sve manje.

 

Emisija EU Minute emitirana je na Radio Slavoniji 17. siječnja u 11 sati i 5 minuta.  

 

17.01.2019 12:57:00

Facebook Twitter Instagram