Eu projekt

EU Minute- Jozo Radoš

U današnjoj emisiji ugostili smo Jozu Radoša, jednim od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, s kojim smo se susreli na posljednjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Inače bivši ministar obrane, od 2012. bio je promatrač u parlamentu, a od 2014. i zastupnik.

Član je nekoliko odbora, a jedan od njih je i Odbor za vanjsku politiku te izaslanstvo za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom. Upravo je na posljednjoj sjednici predstavljeno izvješće o Bosni i Hercegovini u 2018. godini, a tim je izvješćem utvrđeno kako se država u političkom smislu vratila nekoliko godina unatrag- To su tipska izvješća, uvijek su jednako strukturirana i nema doljednosti u njima, što sam već i rekao Komisiji.

Naime, izvješće govori o malom napretku, a ono što zapravo muči BiH, kazao je Radoš, je nestabilnost i unutarnja podjela društva.

Budućnost Europe tema je svake od plenarnih sjednica, a na tu temu održavaju se rasprave između zastupnika i premijera ili predstavnika zemalja članica, kao što je ovog puta na redu bila Italija. Pa kakva je budućnost Europe iz perspektive zastupnika Radoša?- Europa se nalazi u stanovitoj krizi i to nije prvi put, krize i zastoji često se događaju. Rekao bih da je najveći problem rast desnog, ali i lijevog populizma koji na nančin osporava sve, pa tako i samu Europu, ne nudeći rješenja, nego napadajući, kritizirajući...Tu je i pitanje terorizma, migracija, poremećenih odnosa...EU se u svemu tome nekad teško snalazi, ali općenito govoreći, mislim da je projekt EU superiroran i da će sigurno ići dalje. Suradnja, slobodno kretanje, zajedništvo, komunikacije, trgovina, zajednički nastup prema drugim zemljama...to nema alternativu.

Na tragu populizma je i nedavna izjava Antonia Tajanija, predsjednika Europskog parlamenta, koji je Dalmaciju i Istru nazvao talijanskima. Radoš kaže kako neke stranke s centra ne bi smjele ići prema populistima te kako ovakvi stavovi imaju razoran utjecaj- Nevjerojatno je da je predsjednik Europskog parlamenta rekao tako nešto, to je bila proslava usmjerena prema nevininim žrtvama. On to sad sve osporava, ali izazvao je pravi potres u politici i međunarodnim odnosima.

 

A među mnogim temama kojima se bavi, Radoš je pokrenuo i prijedlog za rezoluciju o slobodi medija kao preduvjetom za demokratske izbore zajedno sa kolegom Ivanom Jakovčićem, pa smo ga pitali kako komentira najavljeni Zakon o nedopuštenom govoru na internetu?- Nije nimalo jednostavno takvo što postaviti, to je vrlo otvoreno područje. Osobito je teško tu dilemu riješiti u digitalnom svijetu, i tim ćemo se pitanjem baviti idućih desetljeća.

A kad smo kod Hrvatske, njegova je stranka GLAS nedavno podnijela inicijativu za ukidanjem Vatikanskih ugovora koja, očekivano, u Saboru nije prošla. Zašto, po Radošu, treba revidirati Vatikanske ugovore? Kako kaže, činjenica je da je Hrvatska država koja najviše novaca daje Katoličkoj crkvi. Pitanje je kako se taj novac troši?- Ja sam za transparentnost, građani moraju znati kako se taj novac troši. 

U svom mandatu, dosad je najponosniji na svoje aktivnosti u vezi prometne TNT mreže koja se proširila na zemlje Jugoistočne Europe, a ti koridori prolaze i kroz Hrvatsku- Dosta sam se bavio time da ta mreža dobro funkcionira, da se Hrvatska poveže unutar sebe, ali i sa okolnim zemljama. Jednako tako, prihvaćen je moj amandman o Rijeci kao čvorištu, kako bi se Luka Rijeka priključila  na koridor Baltik-Jadran.

 

Emisija je emitirana 21. veljače u 11:05.

 

21.02.2019 09:39:31

Facebook Twitter Instagram