Eu projekt

EU minute- Lokalni primjeri dobre europske prakse

Dragi naši slušatelji i čitatelji, danas smo emitirali naše posljednje EU Minute, odnosno emisiju koju emitiramo u sklopu projekta Glas Europskog parlamenta.

Posljednjih nekoliko mjeseci aktivno smo radili na približavanju aktivnosti Europskog parlamenta našim slušateljima, a kraj smo ostavili za dobre primjere lokalne prakse, odnosno korištenja europskih sredstava za opće dobro lokalne zajednice. Veliki je broj EU projekata u našoj županiji, a jedan od primjera je projekt Galerokaz koji spaja javni i civilni sektor. Kako bismo bolje shvatili o čemu se radi, razgovarali smo sa Romanom Tekić, ravnateljicom Galerije umjetnina Slavonski Brod.

Radi se o suradnji Grada Slavonskog Broda, Galerije umjetnina, lokalnih udruga koje se bave umjetnosti i kulturom i javnosti. Naime, procijenjeno je kako bi zajedničkim naporima znatno poboljšali kulturni život grada, a sve to po principu sudioničkog urpavljanja u kulturi. Dominantna je to tema ovog projekta, a najkraće rečeno, radi se o suradnji kulturnih institucija i civilnog sektora poput udruga koje na ovakav način dobivaju platformu za stvaranje novih sadržaja.

Zato se i u Centru mladih održala posebna radionica za odrasle upravo o sudioničkom upravljanju na koju su stigli i sudionici iz drugih gradova, ispričala je Tekić, kako bi jedni drugima prenijeli iskustva. Projekt Galerokaz je, dakle, sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Cilj mu je uspostaviti mrežu i suradnju između institucija i udruga u kulturi kako bi zajednički pripremale projekte i radionice, te promovirali  kulturu mladima.

A ovih je dana održana i medijska konferencija udruge Loco-Moto koja je održala svečanu dodjelu diploma za žene uključene u projekt brige u kućanstvu. Naime, putem istog Europskog socijalnog fonda, udruga je angažirala 17 žena kako bi njihovim članovima, osobama s invaliditetom, pomagale u kućanstvu, a one su osim zaposlenja i primanja, dobile priliku za dodatnu edukaciju kako bi i kasnije bile lakše zapošljive na tržištu rada. Tako su se educirale za dadilje, njegovateljice i poneko drugo zanimanje, u projektu koji je na korist svima- i udruzi, i njenim članovima, zaposlenicama i njihovim obiteljima te lokalnoj zajednici koja je na ovaj način riješila pitanje brige za potrebite članove društva.

Bilo je to sve u našoj  posljednjoj emisiji, a našim slušateljima i čitateljima zahvaljujemo se na ukazanom povjerenju.

 

Emisija je emitirana 27. lipnja u 11:05.

 

27.06.2019 14:46:00

Facebook Twitter Instagram