Eu projekt

EU Minute- Novosti iz Europskog parlamenta

 Ekipa Radio Slavonije i ovoga je puta posjetila plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, na kojoj se susrela sa zastupnicima. Posljednju sjednicu svakako je obilježila tema Brexita, no to nije jedino o čemu smo razgovarali sa zastupnicima.

Primjerice Jozo Radoš ispričao nam je sve o svom zalaganju za klimatsku politiku, odnosno čistoću zraka, obzirom da je Europski parlament donio novu Rezoluciju koja dodatno naglašava potrebu da se čistoća zraka prati na odgovarajući način, i tom smislu će dijelovi rezolucije naći svoje mjesto i u europskim zakonima. Čistoća zraka posebna je tema, istaknuo je Radoš,a osobito se tiče zapostavljenih gradova poput Sarajeva i Skopja koji su u jednom trenutku bili najzagađeniji gradovi svijeta. To se tiče i Hrvatske, obzirom da onečišćenje ne poznaje granice.

Jedan od problema s kojima se takve zemlje suočavaju su zastarjele termoelektrane, kazao je Radoš, te podsjetio na europsku inicijativu vezanu za referendume po kojoj bi građni imali više mogućnosti mijenjati društvo oko sebe. Naime, pošto je važno omogućiti što veći angažman i interes građana o društvenim pitanjima, radi se na tome da im se omogući pokretanje inicijative od milijun potpisa, na način da je Europska Komisija dužna omogućiti platformu za rad, ali i pravo glasa građanima već od 16 godina.

Radoša smo pitali i kakav je njegov stav o pismu koje je francuski predsjednik uputio europskim građanima kako bi ih pozvao na zajedništvo. Pismo je u konačnici završilo prepiskom sa njemačkom političarkom Kramp-Karenbauer, a oboje su imali konkretne prijedloge vezane za europske politike. Kako kaže, zagovornik je snažnije integracije Europske unije, što se vidi čak i u njegovom sloganu 'Za snažniju Europu'- Osobito radim  na stvaranju energetske unije i snažnije obrambene politike, tako da u potpunosti podržavam da EU ide u tom smjeru. Naravno da nisu samo predizborne deklaracije, nego da se ideje o snažnijoj integraciji provode kroz sva europska tijela.

Macron je spomenuo i mogućnost uvođenja europske minimalne plaće. Je li to uopće moguće obzirom na različit standard zemalja članica ili se radi tek o populizmu, odgovorila nam je Ivana Maletić koja je ovom prilikom istaknula da se treba prvo raditi na konvergenciji zemalja članica. To znači da sve zemlje trebaju biti na što bližem stupnju razvijenosti kako bi se uopće mogao ustvrditi minimalni standard. Obzirom na povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj, Maletić je kazala kako Hrvatska čak i prelazi minimum Europske unije- Poanta je da budemo otvoreni, jednaki prema drugima, i da manje razvijenima damo još kako bi mogli ostvariti skok u razvoju.

Ovom prilikom susreli smo se i sa njemačkim zastupnikom Stefanom Gehroldom, inače članom stranke CDU iz koje dolaze Angela Merkel i Kramp Karrenbauer. Zanimljivo za naše slušatelje, sa zastupnikom Gehroldom smo razgovarali na hrvatskom jer je svojedobno naučio jezik dok je u Zagrebu vodio jednju njemačku zakladu. Kako kaže, prijedlozi Macrona i Kramp Karenbauer, imaju slično, ali i razlika.

Postavilo se pitanje i treba li ukinuti Europski parlament u Strasbourgu te ostati samo na onome u Bruxellesu, na što je Gehrold odgovorio kako je sigurno da je stalno putovanje zastupnika, zaposlenika i suradnika skupo i naporno, no da bi se parlament u Strasbourgu ukinuo, potrebna je suglasnost svih zemalja članica, što ne vjeruje da će se dogoditi, osobito ne od Francuza.

-Budućnost Europe je život u miru, slobodi i blagostanju. Nije sigurno može li to EU osigurati, no jasno je da bez nje ta budućnost ne postoji, zuključio je Gehrold.

 

Emisija je emitirana 21. ožujka u 11:05.

 

21.03.2019 13:47:00

Facebook Twitter Instagram