Eu projekt

EU Minute- Proširenje Europske unije i očekivanja

 U današnjoj emisiji razgovaramo sa Teom Trubić, zamjenicom glavnog urednika web portala Euractiv. Euractiv je, kako mu ime govori, europska medijska platforma koja pokriva teme iz europskog parlamenta, komisije, nove zakone, inicijative i proširenja Europske unije, a hrvatska inačica sva zbivanja smješta u hrvatski kontekst.

Stoga smo Teu Trubić pitali što možemo očekivati u novom sazivu Europskog parlamenta i koje će teme dominirati. Sve ovisi o formiranju većine, kazala je. Po prvi puta neće 'vladati' samo dvije grupacije, već i treća, što će utjecati na raznovrsnost tema, a veliki će utjecaj imati zelen stranke koje su polučile veliki uspjeh i osvojile 70 mandata. Očekuje se da će u fokusu biti Pariški klimatski sporazum, a utješno je kako, unatoč prognozama, populisti ipak nisu osvojili većinu zastupničkih mjesta na izborima.

Kad smo spomenuli Zelene, oni su na ovim izborima ostvarili značajan uspjeh. Velik je to put obzirom da su zelen stranke u svojim zemljama obično krenule kao opskurne i alternativne male stranke, no posljednjih godina sve više raste svijest o klimatskim promjenama i ekologiji, velikim dijelom upravo njihovom zaslugom. Trubić pojašnjava kako je dio njihovog uspjeha i u tome što su, osim ekoloških tema, fokusirali i na socijalna pitanja. 

Posljednjih je dana u medijima bilo aktivno pitanje pregovora Srbije sa Europskom unijom. Naime, prema pisanju srbijanskih medija, ovaj mjesec će otvoriti samo jedno poglavlje u pretpristupnim pregovorima, a posljednji europski izvještaj o Srbiji bio je dosta kritičan, osobito oko pravosuđa, slobode medija i vladavine prava. Spominje se i da Srbija nije osigurala puno suradnju s Haaškim sudom, a da se ratni zločini i Srebrenica relativiziraju. Sve to utječe na usporavanje procesa pristupanja Srbije Europskoj uniji, a u medijima se čak spomenulo kako Hrvatska opstruira njihovo priključenje. O čemu se radi i je li Europska unija spremna za proširenje na države zapadnog Balkana?- Europska unija se sama suočava sa velikim reformama, što stavlja pod upitnik potrebu daljnjeg širenja, osobito zbog Brexita, kazala je Trubić, iako napominje da je i sam Jean Claude Juncker istaknuo kako će pojedine zemlje zapadnog Balkana pasti pod utjecaj Rusije ili Turske, ukoliko uskoro ne uđu u EU.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, na nedavnom izvješću o toj državi u Europskom parlamentu, zaključeno je kako se zemlja vratila 5 godina unatrag posljednjim izborima za predsjedništvo te pati od sličnih problema kao i Srbija, a njihov je veliki problem specifično državno uređenje sa velikim državnim aparatom, brojnim ministarstvima, institucijama i dužnosnicima. 

Obzirom da se Euractiv aktivno bavi europskim temama, projektima i hrvatskim članstvom u Europskoj uniji, pitali smo Teu Trubić je li dio razloga zašto su građani ovoga puta u većem broju izašli na izbore, možda upravo to što oko sebe vide sve više primjera i dobrobiti hrvatskog članstva, poput zapošljavanja na projektima ili izgradnje infrastrukture. Kako kaže, razveselila ju je činjenica da je 30% građana izašlo na izbore, iako je realno i dalje mala brojka- Nadam se da će tokom sljedećih godina građani još više osjetiti koliko je EU dio njih, ali i obrnuto.

Obzirom da će uskoro i Hrvatska predsjedati Europskom unijom, pitali smo kakva su očekivanja. Radi se o velikoj odgovornosti, ali i mogućnostima, stoga je važno da se Hrvatska pokaže u dobrom svjetlu. Trubić ističe kako Hrvatska može iskoristiti predsjedanje kako bi 'pogurala' neke važne teme, kao što je Estonija forsirala digitalizaciju, a danas je lider iste, no također napominje kako je zasad nejasno što nas očekuje. Naime, čak se i u medijima jedno vrijeme pisalo kako će država zapošljavati veliki broj građana kako bi radili na ovom projektu, no trenutno se o tome ne zna puno, no ostaje nada da ćemo ovu priliku iskoristiti na najbolji mogući način.

 

Emisija je emitirana 6. lipnja u 11:05.

 

06.06.2019 10:24:00

Facebook Twitter Instagram