Eu projekt

EU minute- Razgovor sa Željanom Zovko

 Kroz ovu emisiju predstavljamo hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu i njihov rad, a ovog tjedna na redu je Željana Zovko s kojom smo se susreli na posljednjoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

Željana Zovko stručnjak je u polju međunarodnih odnosa s bogatim iskustvom u vanjskim poslovima i diplomaciji. Nakon studija francuskog jezika, svoju karijeru započela je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, gdje je radila kao suradnica za odnose s javnošću te kao predstojnica ureda hrvatskog člana predsjedništva.

Također je bila veleposlanica Bosne i Hercegovine u Francuskoj, Španjolskoj i ali i nerezidentna veleposlanica u brojnim drugim zemljama.

Članica je Europskog parlamenta od 2016. godine, pa poslušajte što nam je sve ispričala.

Aktivno se zalagala za Marakeški sporazum oko kojega je bilo velikih prijepora, no u konačnici je potpisan, ali je njegova ratifikacija upitna. A kad smo kod migracija, pitali smo zastupnicu Zovko kako bi ocijenila situaciju na hrvatsko-bosanskoj granici, posebice jer je dobro upoznata sa politikom BiH, ali i hrvatskom za koju su se pojavile optužbe medija i nevladinih organizacija da sa migrantima postupa nekorektno, pa čak i nasilno- Govorila sam i na plenarnoj sjednici da Hrvatska postupa apsolutno korektno po pitanju migranata, a upozorila sam i vlasti BiH, kao i međunarodnu zajednicu, da je nedopustiovo da se izbjeglički centri formiraju na granici s Hrvatskom i tako se gorući problem stacionira na samoj granici s Europskom unijom.

Kako kaže, to je isto rekla i vlastima u Bihaću u kojem 15 tisuća građana ima hrvatsku putovnicu,ali i svima onima koji su kritizirali Hrvatsku- Tako da branim Hrvatsku na jedan zakonit i međunarodni način, kazala je Zovko.

U jednom od nedavnih intervjua, Zovko je kazala kako je migrantska kriza u Bosni i Hercegovini instrument politizacije, a u vom medijskom istupanju, Zovko se osvrnula i na nedavni izbor Željka Komšića kao predstavnika Hrvata u predsjedništvu Bosne i Hercegovine, čiji je izbor uzrokovao brojne prijepore i reakcije, ne samo u BiH, nego i u hrvatskoj politici. Naime, dio Hrvata nezadovoljan je ovim izborom jer ga ne smatraju legitimnim predstavnikom, a često se ističe kako Hrvati nisu ravnopravni sa ostalim konstitutivnim narodima. Možemo li po tom pitanju očekivati normalizaciju odnosa?- Hrvati su u najgoroj mogućoj situaciji od Daytonskog sporazuma. Ono što se njima dogodilo na ovim izborima je ponovna internacionalizacija njihovog problema. Hrvatska je počela rješavati ovaj problem, na čelu s premijerom koji je to pitanje otvorio na međunarodnoj razini, a ovo pitanje može se riješiti jedino promjenom izbornog zakona. Dok se to ne riješi, BIH ne može napraviti nijedan korak dalje prema EU.

I za kraj, Zovko se osvrnula na situaciju sa zagađenjem zraka u Slavonskom Brodu. Naime, nedavno je objavljeno kako će se rafinerija u susjednom Bosanskom Brodu radi modernizacije postrojenja zatvoriti na godinu dana. Obzirom da su, prema istraživanjima i kontinuiranim mjerenjima kakvoće zraka, za zagađenje krivi i promet te sustav grijanja kućanstava, bit će to dobra prilika za dublji uvid u kolikoj mjeri rafinerija pridonosi zagađenju, zaključila je.

 

Emisija je emitirana 7. veljače u 15:05.

 

07.02.2019 13:09:00

Facebook Twitter Instagram