Eu projekt

EU Minute- Tonino Picula

Ovog tjedna u emisiji smo ugostili zastupnika u Europskom parlamentu i SDPovog kandidata za nadolazeće izbore- Tonina Piculu. S njime smo razgovarali o Brexitu, ali i aktualnim europskim politikama te izborima.

Kao jedna od novosti, europski je parlament na posljednjoj sjednici izglasao direktivu po kojoj će očevi imati zajamčenih 10 dana plaćenog dopusta za rođenje djeteta. Države članice imaju 3 godine da ovu mjeru implementiraju u svoju praksu, a donesena je i mjera koja se tiče brige za druge članove obitelji- Slično zakonodavstvo već postoji u Europskoj uniji, ali pokazalo se da ako želimo tržište rada osloboditi dispariteta po spolu, doista se moramo modernizirati, odnosno izjednačiti prava roditelja, pojasnio je Picula. Kako kaže, to vrijedi i za skrb radnika o članu bliske obitelji, a obje ideje ujedinile su gotovo sve zastupnike.

Jedna od tema sjednice bio je i europski proračun u kontekstu vladavine prava. Naime, ideja je da se korištenje europskih fondova na neki način limitira ili sankcionira za one države koje imaju problem sa korupcijom, pravosuđem i koruptivnim korištenjem fondova. Picula kaže kako je podržao preinake u tom pogledu, odnosno ograničenje isplate iz fondova u slučaju dokazanog kršenja temeljnih prava na kojima počiva EU- Ovog trenutka cijela ta ideja dobiva na važnosti jer je nekoliko zemalja već ušlo u tu zonu kršenja, prema ocjeni Europskog parlamenta i Europske komisije.

Naravno da su se koplja lomila oko toga na koji način registrirati i sankcionirati zemlje koje krše osnovne propise, a Picula pojašnjava da se njegova skupina u EP složila oko pet mjera kako bi se zaštitili krajnji korisnici, drugim riječima građani i organizacije koje nisu krive zbog načina na koji njihova vlada vlada. Tako da postoji mogućnost da im se novac isplaćuje direktno, bez posredovanja države koja je zakazala u provedbi i poštivanju antikorupcijskih načela.

Izmjene je doživio i Europski fond za regionalni razvoj. On služi tome da se članice i njihove regije izjednače po standardu i povlače sredstva za brojne projekte od infrastrukturnih do onih za zapošljavanje građana. Osobita se pozornost posvetila ruralnim, ali i planinskim područjima, a ovoga puta s Piculom smo razgovarali i o nadolazećim izborima za Europski parlament koje je opisao kao najvažnije europske izbore od sedamdesetih- Odaziv će biti veći, a kasnije ćemo analizirati zašto. Ovo nisu rutinski izbori, sve se koncentrira na jedno pitanje- je li EU šansa ili prijetnja? Različite skupine pokušat će odgovoriti na to pitanje, a dijelimo se na one koji bi EU ažurirali ili anulirali.

U Hrvatskoj je veliki broj građana zaposlen kroz projekte i programe Europske unije, odlazi se na edukacije, mladi lakše studiraju vani, a odrasli su mobilniji i lakše se sele među državama članicama. Pretpostavlja se da će i to ponukati hrvatske građane da izađu na izbore, s čim se slaže i Picula. Veliki je broj onih koji su osjetili pozitivne strane članstva, no veliki je broj i onih koji se iseljavaju u druge države članice EU, a prema istraživanjima, hrvatski građani to češće čine zbog općeg nezadovoljstva društvom nego iz financijskih razloga. Upravo zbog toga, rekao je Picula, potrebno je uspostaviti bolje odnose na hrvatskom tržištu rada, ali i vratiti povjerenje građana u institucije kojima su razočarani.

 
Emisija je emitirana 11. travnja u 11:05.
 
 
 

 

 

11.04.2019 12:21:48

Facebook Twitter Instagram