Eu projekt

EU Minute- Upoznajte naše zastupnike

 U sklopu projekta Glas Europskog parlamenta, Radio Slavonija svakog četvrtka emitira emisiju EU Minute.

Prilika je to da da se posvetimo temama iz Europskog parlamenta, ali i sa hrvatskim zastupnicima. Naime, nedavno se u Bruxellesu održao Seminar za regionalne medije, uključujući i Radio Slavoniju. Bila je to izvrsna prilika za sastanak sa hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi javnost izvijestili u novostima.

Biljana Borzan u Europskom je parlamentu članica Kluba zastupnika progresivnog saveza socijalista i demokrata- Ja sam u Odboru za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane, zatim u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača i u Odboru za ravnopravnost spolova. Mogu reći da sam u svom radu podjednako radila na jednakom broju dokumenata na svim ovim funkcijama,no u javnosti je možda najviše došao do izražaja moj rad u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. U Odboru za ravnopravnost spolova sam možda najčešće bila izvjestiteljica ili izvjestiteljica u sjeni, za različita izvješča. Međutim, to nekako često u medijima ostane ispod radara, dok ove teme koje se tiču zaštite potrošača, zdravstva i hrane svakako dolaze u prvi plan.

Tako je u Hrvatskoj poznato njeno istraživanje o kvaliteti proizvoda u različitim zemljama članicama, kojim je dokazala nižu kvalitetu u novijim zemljama članicama, odnosno bivšim socijalističkim zemljama, uključujući i samu Hrvatsku. Unatoč pritiscima industrije, Borzan ističe kako se kolektivnim trudom i zalaganjem, ipak može učiniti puno- naime, uslijedile su izmjene zakona koje idu svojim tijekom, a očekuje se da će se do proljeća staviti izvan zakona takva nepoštena praksa. Borzan je također istaknula kako je bila angažirana na projektu ugradnje liftova u stambene zgrade, zbog čega joj se često obraćaju sami građani. 

Marijana Petir u Europskom parlamentu aktivno radi na razvoju poljoprivrede, edukaciji hrvatskih poljoprivrednika i usmjeravanja europskih sredstava upravo u tom smjeru 'da se financijska sredstva koja smo ugovorili kad smo pristupali Europskoj uniji, a koja ćemo moći koristiti tek 2022., sačuvaju, to jest, da se zaštite. Riječ je o sredstvima za izravna plaćanja, to su oni direktni poticaji. A tu je i minska omotnica jer znamo da, nažalost, još uvijek u nekim dijelovima Hrvatske osjećamo posljedice rata i da su šumske i poljoprivredne površine pod minama'. Petir je ovom prigodom također istaknula kako Europska unija za poljoprivredu ima novi koncept, koji će se bazirati na strateškim ciljevima,ali i proizvodnji dovoljne količine hrane te generacijskoj obnovi.

A kad smo kod proračuna, najaktivnija upravo u tom polju je hrvatska zastupnica Ivana Maletić- Puno je novosti vezano za proračun. Prošli tjedan smo baš u Strasbourgu izglasali novu poziciju parlamenta, a ono na što sam ja ukazivala cijelo vrijeme, je da se nikako ne možemo složiti da govorimo kako je važno razvijati ruralne krajeve, politike pametnih sela, i tako dalje, a s druge strane režemo sredstva 28% za taj fond.U poziciji parlamenta mi ne dozvoljavamo ova smanjenja, vraćamo te omotnice- i ruralnu, i kohezijsku i Europski ruralni fond. 

Maletić je također ponosno objavila kako je Hrvatska drastično napredovala u povlačenju europskih sredstava, sa 2% na 60%. Iako treba stremiti ka što boljem korištenju fondova, svejedno se radi o velikom pomaku u kratkom vremenu, istaknula je.

A u Bruxellesu se sa hrvatskim novinarima susreo i Tonino Picula koji je ovom prilikom izvijestio javnost o svom angažmanu na problemu migracija- Ja sam član podobora Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta koji se bavi sigurnosim i obrambenim pitanjima. Često je njegov rad takav da se zanima za pitanje izbjegličke krize, odnosno toka migracija koji zapravo opterećuje ne samo politiku zemalja odakle dolaze izbjeglice, nego i funkcioniranje Europske unije. Pokazalo se tijekom izbjegličke krize 2015. da su institucije bile potpuno zatečene. 

Institucije odlično funkcioniraju u mirnodopskim uvjetima, no u vremenima krize se pokazuju određene pukotine. Upravo zato, Odbor je organizirao misije kojima je cilj utvrđivanje činjenica. Upravo zato, Picula će otputovati na misiju u Tursku kako bi se informirao o problemima s kakvima se susreću na granici sa Sirijom, ali kako bi razgovarao i sa samim izbjeglicama kakva su očekivanja i problemi- Hrvatska sigurno ne može stajati po strani. 2015. i mi smo bili suočeni s migrantskim valom, ali taj je val prošao kroz Hrvatsku i tada smo bili dobro organizirani- zaključio je Picula.

Emisija EU Minute emitirana je 29. studenog u 11:05 u programu Radio Slavonije.

 

 

29.11.2018 16:29:00

Facebook Twitter Instagram