Eu projekt

EU Minute- Zajednički sustav civilne zaštite

U današnjim EU minutama razgovarali smo o civilnoj zaštiti.

Naime, nedavna tragedija sa pariškom katedralom Notre Dame ukazala je na propuste u financiranju, ali i doniranju sredstava za pojedine događaje. Radovi na obnovi su počeli, a francuski predsjednik Emanuel Macron kazao je kako bi mogli potrajati i 5 godina.

Fizičke osobe, donatori, ali i mnoge državne članice su se javile kako bi priskočile u pomoć, a Hrvatska je na raspolaganje stavila svoje stručnjake restauratore.

 Notre Dame bila je glavna tema i posljednje planarne sjednice Europskog parlamenta u ovome sazovu, a o tome smo razgovarali sa zastupnicom Željanom Zovko koja nam je ispričala nešto više o programu unaprijeđenog Mehanizma civilne zaštite. Radi se o programu zajedničke civilne zaštite koja bi pomagala pri ljudskim i prirodnim katastrofama u državama članicama, poput požara, poplava i sličnoga.

Katedrala je, srećom, spašena zahvaljući naporima vatrogasaca, no uništeno je ogromno bogatstvo sačuvano kroz stoljeća, kazala je Zovko- Unaprjeđeni mehanizam civilne zaštite upravo je i bio na tragu prevencije od požara, koja je Europi itekako potrebna. Ovaj mehanizam stavljen je na raspolaganje i Francuskoj.

Mora se koordinirano djelovati u slučaju elementarnih nepogoda, katastrofa, ali i terorističkih napada, a najveći je naglasaka na prevenciji- Svaki građanin Europske unije ima isto pravo na istu zaštitu u pogledu svih katastrofa koje nas mogu snaći- zaključila je Zovko.

No, nije sve prošlo tako glatko pri uspostavljanju Mehanizma civilne zaštite- Bila je jedna rezerva od strane većih država članica koje su mislile da će se zadirati u njihovo pravo i sustav civilne zaštite. No, neće Bruxelles zapovijedati u slučaju raspodjele, nego će odlučivati o prioritetu raspodjele sredstava. Dakle, to nije nukleus neke nove europske vojske, poručila je Zovko.

Sjeverne zemlje su također bile dosta skeptične, a onda su se Švedskoj dogodili neočekivani požari na koje nisu bili spremni. Sve to pridonijelo je unaprjeđenju Mehanizma civilne zaštite koji se temelji na solidarnosti i brzom reagiranju.

Bio je ovo dobar povod da raspravimo i temu migracija, obzirom da EU i dalje trpi kritike kako nema čvrstu i jedinstvenu politiku prema migracijama, a naoko se slegla i bura oko Marakeškog sporazuma. No, Zovko pojašnjava kako je Europa bila inicijator Globalnog kompakta o migracijama još 2016. godine u New Yorku nakon velikog migrantskog vala. Taj se kompakt trebao ticati cijelog svijeta, a ne samo zemalja članica i migranata sa istoka, jer godišnje 200 milijuna ljudi migrira. Naravno, očekujemo u budućnosti i klimatske migrante koji će se seliti zbog klimatskih promjena koji slijede.

No, puno ozbiljniji kompakt  kojemu se u javnosti nije razgovaralo o koji nije podigao veliku prašinu bio Kompakt o izbjeglicama- On je prošao ispod radira, a ovak kompakt koji se ticao kontroliranih migracija i sprječavanja trgovine ljudima, je postao populistička tema. Nažalost je postao tema kojom se svatko bavio, i na taj način banaliziran. 

Zbog loše komunikacije, te su teme iskorištene za stranački populizam i dizanje moralne panike. 

 

Emisija je emitirana 25. travnja u 11:05.

24.04.2019 12:17:00

Facebook Twitter Instagram