Vijesti

Gala večer hrvatskih nacionalnih baletnih ansambala

Središnji program ovogodišnjih 15. dana plesa Mije Čorak Slavenske je ponovno Gala večer hrvatskih nacionalnih baletnih ansambala, za koju je ideja potekla od vodstva Kazališno koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić, prije tri godine. Tako su se i ove godine u Slavonskom Brodu okupili ravnatelji i plesni ansambli hrvatskih narodnih kazališta iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita, sa svojim najkvalitetnijim programima.

U večerašnjem programu sudjeluju HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci sa scenom iz Baleta „Macbeth“, HNK u Osijeku s drugim činom Orašarom Petra Iljiča Čajkovskog, zatim HNK Split s ulomkom iz predstave The Edge na glazbu Vivaldija i Bacha, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci sa scenom iz Baleta Ivica i Marica, uz glazbu Mozarta te HNK u Zagrebu s Romeom i Julijom na glazbu Sergeja Sergejeviča Prokofjeva.

Ravnatelji i predstavnici baletnih ansambala četiri hrvatska narodna kazališta okupili su se netom prije Gala večeri na prigodnoj medijskoj konferenciji na kojoj su izvijestili o programima kojima će se ove godine predstaviti slavonskobrodskoj publici u KKD IBM.

Podsjetimo, sve je počelo 2016. godine, na 100. rođendan plesne umjetnice Mije Čorak Slavenske, kada su se prvi put na istoj pozornici okupila sva četiri hrvatska nacionalna baletna ansambla. Godinu poslije program je nastavljen, da bi ove, 2018. to preraslo u lijepu i nesvakidašnju tradiciju. 

Facebook Twitter Instagram