Vijesti

Gimnazija 'Matija Mesić' obilježila stotinu godina postojanja

Puno stoljeće rada i postojanja obilježila je ovih dana slavonskobrodska Gimanzija 'Matija Mesić', a vrhunac te proslave bila je Svečana akademija, održana danas u prostorijama Glazbene škole u Slavonskom Brodu. Proslavu ove okrugle obljetnice Gimnazija je obilježila i „Danima otvorenih vrata" u sklopu kojih su održane razne radionice, predavanja i programi.

Sadašnji i bivši učenici ove škole velika su obitelj koja ime našeg Grada i Županije s ponosom nose, a svojim ljudskim kvalitetama i znanjem stječu prijatelje i suradnike diljem svijeta. Ova škola iznjedrila je brojne svjetstke uglednike u znanosti, kulturi i drugim poljima društvenog djelovanja poput Dragutina TadijanovićaStjepana Babića, Dubravka Jelčića i brojnih drugih. Dokaz je to kontinuiranog ulaganja u mlade ljude, u njihovo znanje u čemu prednjače i pred drugim školskim ustanovama ovog tipa u Hrvatskoj.

Ravnatelj gimnazije, profesor Zlatko Markovinović je naglasio da je jako teško u prirpemi stogodišnjice ovakve ustanove izvojiti ono najvaženije - Mi smo radili nekakav presjek, a počeli smo sa pripremama još sa početkom školske godine. Glavninu događanja smo imali u ova dva dana, u brojnim radionicama, preko trideset različitih predavanja, sporstskih utakmica, posjeta kulturnim institucijama. Izdali smo novi broj časopisa 'Otrovno pero0, a iznenađenje je bila zbirka mudrih izreka profesora Prcele. To je bio pun pogodak, on je to skupljao cijeli život i na kraju poklonio školi.- 

Svečanosti je u ime Brodsko-posavske županije nazočio zamjenik župana Damir Mirković koji je u ovoj prigodi rekao - Brojni su događaji obilježili povijest ove stare dame, no njezina najveća vrijednosti je u njezinim učenicima. Brojni stručnjaci u različitim oblastima života, inženjeri, liječnici, pravnici, veterinari, profesori, novinari, poznati kulturni djelatnici, umjetnici i mnogi drugi, stjecali su znanja u klupama naše Gimnazije. Prve ljubavi i prve tajne ostali su zauvijek urezani u pamćenje svih nas i naše gimnazijske obitelji.

Ponosan sam na sve, sadašnje, bivše i buduće učenike ove eminentne škole, na sve njezine djelatnike i njihov predan rad. Školski list, različite izvannastavne aktivnosti, zapažena postignuća na različitim natjecanjima znanja i ugled koji učenici i svi djelatnici Gimnazije uživaju diljem zemlje najveća su nam nagrada i priznanje. Govoreći o našoj Gimnaziji, ne smijemo zaboraviti niti njezin povijesni, kulturni i tradicijski značaj za grad Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju, uvažavajući činjenicu da su baš ovu gimnaziju pohađali brojni hrvatski i svjetski poznati uglednici poput Dragutina Tadijanovića, Stjepana Babića, Dubravka Jelčića i brojnih drugih.

Sadašnji i bivši učenici ove škole velika su obitelj koja ime našega Grada i Županije s ponosom nose, a svojim ljudskim kvalitetama i znanjem stječu prijatelje i suradnike diljem svijeta.

Dragi učenici, profesori i suradnici, vi znate da u Brodsko- posavskoj županiji, svim njezinim službama i meni osobno, imate čvrstog i pouzdanog partnera na kojega se uvijek možete osloniti. Samo tako, ujedinjeni, nastavit ćemo započeti put i , otvorivši širom vrata znanju, osigurati preduvjete za kvalitetniji i prosperitetniji život svih budućih generacija.

Sretan sam što smo, zajedničkim radom, marom i zalaganjem, uspjeli za 100. rođendan „dotjerati" i osuvremeniti ove prostore, kako se kod nas još uvijek uobičava reći, nove gimnazije.

Na kraju zahvalio bih svima onima koji svojim djelovanjem i nastojanjima pridonose uspjehu naše Gimnazije, svim nastavnicima, profesorima, djelatnicima, suradnicima, ali i učenicima koji su tijekom proteklih stotinu godina pridonijeli afirmaciji brodske Gimnazije i koji su zaslužni za iznimno visok status koji ova škola uživa među ostalim obrazovnim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj. Još jednom vam svima, od srca, čestitam 100. obljetnicu postojanja i rada i želim još puno uspjeha u radu i „okruglih" obljetnica.”- rekao je Mirković

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija