Vijesti

Goran Radojčić iz Velike Kopanice pobjednik Čobanijade' u Sibinju

U Sibinju je u subotu, 18. kolovoza održana prva Čobanijada - natjecanje u kuhanju lovačkog čobanca. Uz pomoć općine Sibinj, organizirali su je lovci udruženi u sibinjsku Lovnu udrugu 'Šljuka'. Označila je ova gastromanifestacija i završetak ovogodišnjih programa 'Ljeta u Sibinju'. A u konkurenciji 25 kotlića, najbolji čobanac skuhao je i pobijedio Goran Radojčić iz Velike Kopanice. 

Lovna udruga Šljuka iz Sibinja okuplja 45 članova, i u sastavu je Lovne jedinice Petnja. Malo ih je, ali su vrijedni. Pokazali su to skuhavši čak 750 litara vrhunskog lovačkog čobanca – koji je brzo nestao. Za natjecanje, u konkurenciji je bilo 25 kotlića, 25 čobanaca, svaki dobar na svoj način. Pokušali smo doznati, što je najvažnije za najbolji? "Dobri kuhari, vrhunsko meso, divljač, najbolje veprovina, srnetina plus junetina i svinjetina, povrće, paprika ljuta i slatka i ono najvažnije - ljubav i dobra volja", kaže Antun Tonkić iz Slavonskog Broda.  

Uz divljač i ostale tajne iz kotlića, u ičekivanju objave pobjednika, brojni su se posjetitelji imali priliku počastiti i ostalim domaćim specijalitetima, ili nakoso narezanima ili pak s roštilja. Ocjenjivačka komisija – trojica iskusnih lovaca Zvonimir Milić, Ivica Galović i Antun Mirković imali su trnovit zadatak odabrati najukusniji čobanac u konkurenciji njih 25. "Ocjenjivali smo okus, meso, boju i ukupni dojam. Presudile su nijanse. Stvarno su svi čobanci bili izuzetne kvalitete", rekao nam je Zvonimir Milić. 

Treće mjesto osvojio je Miro Vrančić iz Slavonskog Broda, drugi je bio Ivan Zlatarević iz Banovaca, a pobjednik 1. sibinjske Čobanijade je Goran Radojčić iz Velike Kopanice. "Nema tu velike tajne, dobro meso i strpljivo kuhanje", rekao nam je šampion Goran.  Pitali smo ga u kojem je trenutku kuhanja u čobanac važno dodati papriku. "Dodajem papriku nakon što čobanac proključa. Tada paprika najbolje odradi svoje. Za mene čobanac nije čobanac ako nema ljutine. Naravno ne treba biti prežestok, ali ljutina se mora osjetiti. Inače nisam očekivao pobjedu, a sama organizacija Čobanijade u Sibinju je sjajna, ovo je nešto prekrasno, zaista puno ljudi i odlični čobanci", kaže Goran. 

Druženje je potrajalo još dugo uvečer, uz sjajni tamburaški sastav Grozd. Za slijedeće 'Ljeto u Sibinju', dogodine, načelnik Općine Sibinj Josip Pavić najavljuje još više zanimljivih programa, u spoju gastronomije, glazbe i zabave. I to ne samo u Sibinju, nego i na čuvenome jezeru Petnja. 

Facebook Twitter Instagram

Foto galerija