Vijesti

Gradska knjižnica u Slavonskom Brodu proslavila 70 godina rada

Gradska knjižnica Slavonski Brod proslavila je svoj dan i 70 godina od osnutka i 20 godina rada u prostoru obnovljenom nakon Domovinskog rata. Program je otvorila v. d. ravnateljice Ružica Bobovečki, govorom u kojem je istaknula stručne i kulturne dosege Gradske knjižnice u 70 godina rada, a održan je i svečani program: otvaranje izložbe Od Društva čitaonice u Brodu do Gradske knjižnice Slavonski Brod; u glazbenom dijelu nastupili su Hana Hegedušić i Kajtebriga trio i gosti.

Počeci knjižničarstva u Slavonskom Brodu usko su vezani uz hrvatski narodni preporod, a datiraju od 15. siječnja 1864., kada je osnovano Družtvo čitaonice u Brodu. Gradska knjižnica Slavonski Brod osnovana je 1. svibnja 1948. godine i tada je bila smještena u jednoj prostoriji u Mesićevoj ulici br. 13 s troje zaposlenika i početnim fondom od 1416 knjiga. U razdoblju koje slijedi knjižnica povećava fond, nabavlja časopise, poboljšavaju se uvjeti za rad. Knjižnica u prvih 10 godina rada ima fond od 26 000 svezaka. Tijekom 60-ih godina knjižnica je proglašena samostalnom ustanovom (1961.), matičnom knjižnicom za sve vrste knjižnica na području tadašnje općine Slavonski Brod (1963.), te se iz Mesićeve ulice preselila u novoizgrađeni Spomen dom «Duro Salaj» (1967.). Tijekom 70-ih godina na inicijativu Gradske knjižnice pokrenuta je dječja manifestacija U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić, osnovano je Društvo knjižničara Slavonski Brod (1975.) te je nabavljen bibliobus (1979.). Obnovljena Čitaonica u Mesićevoj br. 1 otvorena je 1980. godine. Knjižnica tada radi u prizemlju Doma «Duro Salaj» i neprestano traži novi prostor.

Ratna razaranja 1991. i 1992. naglo i okrutno prekidaju zamah u razvoju knjižnice. Prostor je pretrpio velike štete, a čitaonica s fondom u cijelosti je uništena. Zaposlenici Gradske knjižnice požrtvovno su spašavali knjižnu građu i prenosili je nekoliko puta na sigurne lokacije.
Unatoč stalnoj ratnoj opasnosti, zaposlenici Gradske knjižnice svojim kontinuiranim radom nastojali su i u teškim uvjetima držati korak sa strukom koja je otišla naprijed u ratom nepogođenim krajevima. 
Radovi na obnovi i opremanju knjižnice uz osobitu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske trajali su nešto manje od dvije godine. Gradska knjižnica svečano je otvorena 26. svibnja 1998. i od tada se taj dan slavi kao Dan knjižnice.


Facebook Twitter Instagram