Vijesti

Gradski Muzej Požega otvara izložbu o povijesti Zvečeva

 Ove godine obilježava se sto godina postojanja tvornice Zvečevo, koja je svoju povijest započela 21. listopada 1921. godine. U čast tvornici i svim njenim bivšim i sadašnjim radnicima, Gradski muzej Požega je pripremio izložbu koja daje presjek djelatnosti i značaja ove tvornice u proteklih sto godina. Izložba će biti otvorena u četvrtak 26. kolovoza s početkom u 18 i 30, u Ulici Matice hrvatske 13.

Tvrtka Zvečevo d.d. Požega započela je s radom kao tvornica “Stock cognac Medicinal”, 20. listopada 1921.godine, proizvodeći  jaka alkoholna pića (voćne rakije, vinjak i domaći brandy). Švicarska tvrtka Nestlé 1934.godine nudi ugovor Stocku za najam postrojenja, kako bi proizvodili čokolade i bombone, na punih 10 godina. Ponudu su odobrili Ministarstvo i Kraljevska banska uprava u Zagrebu, te Nestlé 1936.godine dobiva dozvolu za početak proizvodnje čokolade i čokoladnih proizvoda.
Tvornica je zapošljavala 350 djelatnika, sve većinom iz Požege, a bili su raspodijeljeni u 8 velikih odjela – Konjak i ostala alkoholna pića; čokolada i čokoladni bomboni; kakao u prahu i kakaovo maslo; praline i punjena čokolada; kanditi; svileni bomboni i karamele; marmelada i voćni sirupi; roba od vafla i fini deserti; zamatanje čaja.

Geslo tvornice glasilo je “Budi iskren” i bilo je ispisano na jednoj od zgrada tvornice. 
Nakon 10 godina, 1946. godine,  proizvodnja je nastavljena u nacionaliziranoj tvornici, a pod imenom “Zvečevo”  tvornica počinje poslovati od 1951.godine. U sljedećim godinama Zvečevo očekuju znatne promjene: godina je 1958. i u sustav Zvečeva ulazi mljekara; tijekom 60-ih godina prestaje nerentabilna proizvodnja voćnih sokova i brašna.  Sve se koncentrira oko proizvodnje kakao proizvoda, jakih alkoholnih pića i preradu mlijeka u mliječni prah. Zatim se dogodilo nešto što je zaista promijenilo sve. Nekolicina entuzijasta, direktori, majstori i radnice osmislili su 1963/64.godine 
prvu čokoladu s rižom u svijetu!  Radilo se o ekspandiranoj riži i 90 postotnoj mliječnoj čokoladi, od mlijeka iz vlastite mljekare.
Sinonim za čokoladu s rižom uvijek će biti 
Mikado – japanski ovozemaljski i nebeski vladar; hrana ljudi i bogova.
Isto tako, u periodu od kasnih 60-ih i ranih 70-ih slijedi moderniziranje i rekonstruiranje procesa, te dolazi do povećanja proizvodnje, a samim time i zaposlenosti.
Uz to, Nestlé i Zvečevo sklapaju ugovor o dugoročnoj poslovnoj suradnji 1970.godine, te Zvečevo osvaja domaće i inozemno tržište.  1987.godine Zvečevo pokreće i proizvodnju na bazi brašna – vafel proizvode, a od 1994.godine posluje kao dioničko društvo. Tvornica Zvečevo je proslavila Požegu kao grad čokolade još u doba Kraljevine SHS, a čokolada s rižom i danas je obavezan poklon kad se ide u goste.

 

23.08.2021 16:42:00

Facebook Twitter Instagram