Vijesti

Gradsko kazalište u Požegi obilježilo Dan kazališta

  Prigodnom izložbom fotografija "List, Oblak & Ljubav" iz tri kazališne predstave vlastite produkcije autora Hrvoja Mikolčevića, Gradsko kazalište Požega dalo je svoj doprinos ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana kazališta. 

Svjetski dan kazališta projekt je koji je pokrenuo ITI – Međunarodni kazališni institut, međunarodna UNESCO-va udruga osnovana s ciljem povezivanja kazališnih ljudi te lakšeg protoka informacija. 

Ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović na svečanosti otvaranja izložbe pročitala je poruku Helen Mirren za Svjetski dan kazališta 2021 u kojoj se između ostalog kaže: "Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovom planetu. Ta će prekrasna kultura kazališta opstati dok god budemo živi. Kreativni nagoni pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, glazbenika i redatelja nikad neće biti ugušeni, a u bliskoj budućnosti opet će procvati, ispunjeni novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi zajedno dijelimo. Jedva čekam!"

"Kazališna djelatnost ovdje je kontinuirana, sa svojim usponima i padovima, kroz amaterizam, kroz profesionalno stvaranje, a u ovom obliku postojana je od 1995. godine kada je službeno otvoreno ovo današnje kazalište. Naša želja, naša misija je jednim dijelom ispunjena – vratiti ljude u kazalište, privlačiti publiku vlastitim i pomno biranim gostujućim predstavama. Postali smo i nastavna baza osječke Akademije, okrećemo se prema istoku Hrvatske, ali želimo svoju produkciju širiti i prema ostalim dijelovima Hrvatske, povezati se s drugim kazališnim kućama i tako, uz podršku sve brojnije publike, osnažiti svoje djelovanje i kadrovski i umjetnički. Naše je kazalište naime specifično – nismo samo dječje kazalište, nismo samo amatersko, nismo isključivo profesionalno – zapravo obuhvaćamo sva tri područja. To je vrlo sadržajna mogućnost koja zahtjeva i odgovornost i stručnost. Na tragu toga želimo u narednom razdoblju poraditi upravo u smislu jačanja stručnosti, ali i snažnijeg djelovanja s mladima, posebice srednjoškolcima jer upravo je to populacija iz koje već po tradiciji, stvaramo polaznike za akademije, buduće umjetnike. Naravno da nam situacije oko pandemija otežava poslovanje, ali ipak, radimo, proizvodimo nove predstave, publika dolazi i nije nas napustila. Uz sve ovo, težit ćemo tome da na prigodne načine obilježimo i datume važne za promicanje naše djelatnosti poput Svjetskog dana kazališta." rekla je ravnateljica Neferović.

Izložba fotografija "List, Oblak & Ljubav" u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta u galeriji "Ciraki" otvorena je za javnost od 29. ožujka do 29. travnja, radnim danom od 10.00 do 12.00 sati.

06.04.2021 18:23:26

Facebook Twitter Instagram