Vijesti

Graševina vinarije Erdut i rose Martina Grozdanovića šampioni jubilarne Vinkovite

 Na jubilarnu 20. Vinkovitu u Bukovlju, ove je godine prijavljeno stotinjak uzoraka mladih vina iz dvije vinske regije: Slavonije i Hrvatskog Podunavlja - rekao nam je Franjo Knežević, tajnik Udruge vinogradara i vinara 'Igrač' Bukovlje-Vranovci, koja je uz općinu Bukovlje i tvrtku Bukovlje d.o.o. glavni organizator ove manifestacije.

Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d., i ove je godine bio predsjednik ocjenjivačkog suda Vinkovite - Izuzetno sam zadovoljan. Nikad nismo imali bolja vina na Vinkoviti, pohvale vinarima, komisija je imala izuzetno težak zadatak. Ove godine imamo ukupno 25 zlata, tri kod rose vina i dvadeset dva kod bijelih vina. To dovoljno govori o kvaliteti. Moram naglasiti da smo odustali od mladih crnih vina, jer uistinu ona u ovoj fazi nisu spremna za kušanje, pa smo izbacili ovu kategoriju. Dakle, imali smo samo dvije kategorije, bijela i rose vina. Imali smo 54 graševina, ostalo su mješavine, a imali smo i desetak rose vina. Šampion u kategoriji bijelih vina i ukupni šampion Vinkovite je graševina vinarije Erdut, koja je u pripetavanju odnijela titulu ispred vinarije Brzica. Glavni enolog vinarije Erdut, Damir Risek, izrazio je zadovoljstvo pobjedom u Bukovlju i naglasio je da posljednjih godina vinarija Erdut niže brojne uspjehe i osvaja nagrade se svojom graševinom.

Među rose vinima najboljim je ocijenjen rose vinarije Grozdanović iz Oriovca, koja je u pripetavanju odnijela pobjedu ispred vinarija Siber i Apostol. Martin Grozdanović je izuzetno zadovoljan još jednom šampionskom titulom iz Bukovlja - Ovo je dokaz da se trud isplati, radit ćemo još bolje i jače. Moram pohvaliti cijelu paletu vina koja smo ocjenjivali, stvarno ove godine ima vrlo kvalitetnih vina.-

Predsjednik Udruge vinara Igrač, Franjo Knežević, itekako je zadovoljan jubilarnom Vinkovitom a i sam je osvojio zlato za svoj sauvignon - Odradili smo odličan posao i ove godine i pravo je zadovoljstvo vidjeti ovoliko zlata, što je najbolji dokaz da su vina iz godine u godinu sve bolja. Hvala svim vinarima i vinarijama a posebno članovima ocjenjivačke komisije, znamo da je danas u Osijeku veliki vinski festival, ali oni su ipak došli kod nas u Bukovlje i podržali našu vinkovitu.

I načelnik općine Bukovlje, Davor Petrik, s ponosom govori o jubilarnoj 20. Vinkoviti, koja je postala jedna od najznačajnijih vinskih manifestacija u Slavoniji - Mogu samo pohvaliti rad udruge Igrač i zahvaliti im na svemu što sve ove godine rade za promociju naše općine. Čestitke svima koji su sudjelovali. Ovo je odličan uvod u obilježavanje Dana općine idućeg vikenda pa pozivam sve ljubitelje vina i ljude dobre volje da budu naši gosti u sljedećim danima.-

13.01.2023 14:50:32

Facebook Twitter Instagram